Határ menti együttműködésekről tárgyaltak Aradon

A négy-négy magyarországi és romániai határ menti megye összesen 186 millió euróra pályázhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár, Hajdú-Bihar és Bihar, Békés és Arad, valamint Csongrád és Temes megyék önkormányzati vezetői találkoztak csütörtök délben Aradon. A megbeszélés témája a 2014–2020 közötti európai uniós források közös felhasználása és elosztása volt. A Románia és Magyarország közti határon átnyúló együttműködési program új kiírásai főként a megyei és helyi önkormányzatok közös projektjeit támogatja, így a közegészségügyi és közúti infrastruktúra-fejlesztések kerülnek előtérbe, ezek mellett pedig kulturális és turisztikai együttműködési terveket is szeretnének gyakorlatba ültetni.

Mint arról beszámoltunk már, Arad és Békés közútfejlesztésre pályázik majd közösen mintegy 14 millió euró értékben, de szinte ugyanekkora összeget próbálnak meg lehívni a kórházak felújítására és modernizálására is. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a szatmári és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak az előző pályázati ciklusban is együttműködtek, ezt fogják folytatni, és valamennyi kórházi osztályt felújítani. Ugyanakkor az épített örökség védelmére és turisztikai célű kihasználására is projektet dolgoznak ki, ennek keretében a Vécsey-palotát akarják felújítani, amelyben a szatmári béke köttetett 306 évvel ezelőtt. Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke az emelte ki, hogy az önkormányzati vezetőnek sikerült konszenzusra jutni, hogy „senki se érezze magát vesztesnek, sőt nyertesként élje meg, és egy ésszerű, arányos forrásfelhasználás valósulhasson meg”.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke is hangsúlyozta, hogy hagyományosan jó az együttműködésük Bihar megyével, amellyel a következő időszakban az egészségügyi fejlesztésekre összpontosítanak. Mint mondta, többek között egy tele-medicina rendszert szeretnének kialakítani, amely révén „összekötik” a bihari hegyvidéki üdülőhelyeket, sípályákat a város kórházakkal és a nagyvváradi megyei kórházzal, tovább a berettyóújfalui kórházzal. A kulturális együttműködés révén pedig a váradi Körös-vidéki Múzeum (az egykori hadapródiskola) épületét szeretnék felújítani.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke az egyensúlyteremtést nevezte a legfontosabbnak a tervezés fázisában. „Pozitívum, hogy a »egyepárok« vezetői le tudtak ülni, és kötetlenül megbeszélték, hogy kinek mi a fontos – fogalmazott. – Álmodhatunk nagyokat, de a források behatároltak, és ezért jó tudnunk, hogy nemcsak a szomszédos megye, hanem az összes, nyolc megyében ki, milyen stratégai célokat tűzött ki. Fontos, hogy a lehető legjobb hatékonysággal költsük el az uniós forrásokat és, hogy a legjobb célokat valósíthassuk meg.”

Egyes pályázatokat már kiírtak, a többi felhívás hamarosan megjelenik. A tanácskozáson részt vett a Románia–Magyarország határ menti együttműködéseket felügyelő nagyváradi regionális iroda ügyvezető igazgatója, Livia Banu is, aki elmondta, hogy a nyolc megye összesen 186 millió eurós támogatásra pályázhat a jelenlegi európai uniós költségvetési ciklusban. A kéréseket 2020-ig kell benyújtani, a projektek megvalósítási határideje pedig 2023.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?