Ezt még tudnia kell, ha roaming-szolgáltatást vesz igénybe

Ha egy uniós országban internetezik a telefonján és átlépi a bérletében megállapított ingyenes adatforgalom-mennyiséget, akár 7,70 eurót fizethet  (TVA nélkül) gigabájtonként a szolgáltatónak.

Az Európai Unió minden olyan lakosának, aki június 15. után külföldre utazik, nem kell már díjat fizetnie a bejövő és kimenő hívásokra, sem a bejövő vagy kimenő üzenetekre. Az új szabályok az adathasználatra is vonatkoznak, ami azonban a korlátlan előfizetések esetében már limitálva lehet – emlékeztetett csütörtöki közleményében az Országos Távközlési Hatóság.

A tájékoztatás szerint ha az ügyfél átlépi az előfizetésében (prepay kártyáján) lévő ingyenes percek, üzenetek vagy adatforgalom-mennyiséget, ugyanannyit fog fizetni a szolgáltatónak, mint hazai hálózatot használva. Ezt az összeget az Európai Unió maximum 3,2 centre korlátozta kimenő hívás esetében, 1 centre elküldött üzenet esetében és 7,70 euróra 1 GB adathasználat esetében (ÁFA-TVA nélkül).

A mobilszolgáltatók kötelesek figyelmeztetni az ügyfeleket, ha túllépik az előfizetésükben megállapított keretet. Ha ez nem történik meg, esetleg a szolgáltató helytelen értékben számol fel díjat, az ügyfél reklamálhat.

A méltányos felhasználás

A roamingdíjak megszüntetése a legolcsóbb mobilszolgáltatók kihasználást eredményezheti az Unión belül, ami azokban az országokban jelenthet problémát, ahol plusz díjak vannak. Az EU-nak azonban ennek kiküszöbölésére is megvan a terve.

Csak olyan személy veheti azt igénybe a díjmentes roamingot, aki egy adott hónapban több napot tartózkodik a saját országában, mint külföldön. Ellenkező esetben a szolgáltató magyarázatot kérhet az ügyféltől, esetlegesen olyan mértékű díjat számolhat fel, mint ha az ügyfél átlépte volna a csomagja limitjét.

Az uniós szabályozás lehetővé teszi, hogy többletdíj felszámolását kérvényezzék az illetékes hatóságtól azok a szolgáltatók, amelyek számára jelentős veszteséget okoz a belföldi díjszabás szerinti barangolás bevezetése. Mint korábban írtuk, a Digimobil már kérvényezte is az ANCOM-nál, hogy több pénzt kérhessen a roamingért az ügyfeleitől.

Kapcsolódók

Kimaradt?