Adó-visszatérítéssel támogatják a sepsiszentgyörgyi cégeket

A sepsiszentgyörgyi cégek idén is visszaigényelhetik a városkasszába befizetett ingatlanadójuk egyharmadát. A háromszéki megyeszékhely önkormányzata ötödik éve indítja el a helyi kis- és középvállalkozókat támogató de minimis jellegű programját, amelyre 500 ezer lejt fordítanak. Amennyiben nagyobb összegre lesz igény, megnövelik a keretet.

A helyi vállalkozásokat támogató programot a Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara bonyolítja le, és a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett és a városban ingatlannal rendelkező kis- és középvállalkozóknak mindössze egy hivatalos dokumentumot kell beszerezniük, amellyel igazolják, hogy kifizették egész évi ingatlanadójukat. Az irat mellé kell csatolni néhány, saját felelősségre tett nyilatkozatot, tehát a pályázat rendkívül egyszerű - magyarázta Édler András. Az idei adó-visszaigényléseket október 20-ig folyamatosan fogadják a kamara székhelyén, az érintett vállalkozók a www.ccicov.com oldalon találnak részleteket.

A kereskedelmi kamara elnöke elmondta, idén a sepsiszentgyörgyi cégeknek az ingatlanadójuk legkevesebb 33 százalékát térítik meg, de a támogatás akár 66 százalékra is emelkedhet azon cégek esetében, amelyek az átlagnál magasabb fizetést biztosítanak alkalmazottaiknak, ugyanis az önkormányzat célja, hogy növekedjen a sepsiszentgyörgyiek bére. Ezzel a sepsiszentgyörgyi vállalkozókat kívánják előnyösebb helyzetbe hozni, hiszen a máshol bejegyzett, de Sepsiszentgyörgyön tevékenykedő multinacionális cégek nem pályázhatnak.

Édler András rámutatott, hogy idén még inkább megéri pályázni, mert a vállalkozásoknak újra kellett értékeltetniük az ingatlanjaikat. Emiatt a sepsiszentgyörgyi gyárnegyed épületeinek könyvelési értéke megnégyszereződött, így a tulajdonosok idén nagyobb adót fizetnek, viszont több pénzt is pályázhatnak vissza.

A visszaigényelt adókülönbözetet a vállalkozók vissza kell, hogy fordítsák cégük, illetve ingatlanjaik fejlesztésébe, viszont tucatnyi költségtétel közül választhatják ki a számukra leghasznosabbat. Tapasztalatok szerint az elmúlt években a sepsiszentgyörgyi vállalkozások nagy része a számítástechnika fejlesztésére költötte az önkormányzat által visszatérített adókülönbözetet, viszont sokan épületeik javításába, szépítésébe fektették a pénzt, vagy irodai berendezéseket vásároltak. 

A vártnál kevesebb cég igényelte vissza az adókülönbséget

A Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara elnökének hiányérzete van a programmal kapcsolatban, hiszen 400 Sepsiszentgyörgyön bejegyzett és ingatlannal rendelkező cégről tudnak, de évente kevesebb mint 100 vállalkozó él a lehetőséggel és kérte vissza befizetett adója egy részét. Van tudomásuk olyan vállalkozókról is, akik tudatosan hagyják a városkasszába adójukat, így támogatják az önkormányzatot - mondta Édler.

Hozzátette: tavaly volt olyan vállalkozás, amely 100 lejnyi adókülönbségért is érdemesnek tartotta pályázni, a másik oldalon a legnagyobb adó-visszaigénylések 150-200 ezer lejre rúgtak, amelyet a nagy gyárépületek tulajdonosai kaphattak meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?