Hargita Business Center: a kezdő vállalkozások székelyudvarhelyi paradicsoma

Júniusban nyitja meg kapuit a székelyudvarhelyi Hargita Business Center, Udvarhelyszék startup és vállalkozó fejlesztési központja. A kihívásokról, lehetőségekről Szakács Paál Istvánnal beszélgettünk. A központ menedzsere a székelyföldi vállalkozói szféra innovációhoz és nyitottsághoz való viszonyáról is kifejtette véleményét.

Kik, milyen megfontolásból hozták létre a Hargita Business Centert?

A székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorházat egy Közösségközti Fejlesztési Társulás üzemelteti, amelynek három tagja van: Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Önkormányzata és Oroszhegy Község Önkormányzata. A központ inkubációs programja az udvarhelyszéki kezdő és fiatal vállalkozásokat hivatott segíteni minden igényt kielégítő infrastruktúrával, mentorálással, tanácsadással, tulajdonképpen egy innovációs ökoszisztéma létrehozásával.

Mit kínáltok az érdeklődőknek?

48 kiadó irodahelyiségünk van, ezek különféle méretűek, 12-80 négyzetméterig. A 12 négyzetméteres irodáink kb. havi 200 lejbe kerülnek (3.5 EUR/nm), ez az ár mindent tartalmaz: a közköltség (fűtés, villanyáram, hideg-melegvíz, légkondi) mellett a vezetékes- illetve wifi internethasználatot, fix telefont ingyen percekkel, minden asztalra számítógépet tartozékokkal és minden irodába nyomtatót. Az inkubált vállalkozásoknak ingyen segít a jogi-, könyvelési- és marketing tanácsadónk. Díjmentesen használhatják a közös tereinket: szintenként tárgyalóterem, illetve nagy konferenciaterem áll a rendelkezésükre. Az őrzés-védés, a portaszolgálat, illetve a takarítás is benne van az árban. Rendszeresen szakmai továbbképzéseket, konferenciákat, tanfolyamokat szervezünk. A rezidensek ezekre az eseményekre is bérmentve regisztrálhatnak. Esetenként angyal befektetőkkel hozzuk össze az ígéretes startup vállalkozásokat és több mentorprogramot is indítunk neves helyi, anyaországi és külföldi mentorcsoportok segítségével. Megéri tehát Udvarhelyszéken vállalkozni.

A központ júniusban nyit. Addig milyen akadályokat kell elgördíteni az útból, hol tartotok most?

Márciusban állt össze és kezdte meg tevékenységét az inkubátorház menedzsment csapata. Két nagy akadályba ütköztünk, az elsőt volt nehezebb megoldani, az infrastruktúrális hiányosságokat. Május 25-én lett villanyáram a Hargita Business Center épületében, bürokratikus okok miatt ezt ennél hamarabb nem lehetett kivitelezni. Jelen pillanatban már a takarító cég dolgozik, az őrző-védő vállalkozás a héten kezdi el a védelmi berendezések beszerelését, jövő héten pedig átvesszük a számítógépeket, nyomtatókat és teljesen berendezett irodák várják a kezdő vállalkozókat. Június elején kezdődik egy preinkubációs időszak, az eddig jelentkezett vállalkozókkal még egyszer szóba állunk és bemutatjuk a házat a maga pompájában – június végén be is költözhetnek az első vállalkozások.

A második akadály az inkubátorház titulusnak a megszerzése. Ehhez szükséges többek között egy üzleti terv, egy fenntarthatósági tanulmány és a közüzemi szolgáltatókkal kötött szerződések. A tanulmányokat az elmúlt hetekben elkészítettük, ahogy véglegesítődnek a szerződések a szolgáltatókkal, leadjuk a kérést az illetékes minisztériumhoz. Ezután kaphatjuk meg az inkubátorház titulust és amennyiben az inkubátorházas törvény életbe lép, a jövő évtől akár 20.000 lej értékű, vissza nem térítendő támogatással is tudjuk segíteni a rezidens vállalkozásokat, amit beruházásra költhetnek el.

Milyen feltételeknek kell eleget tennie egy csatlakozó vállalkozásnak?

Két lényeges feltétel van: a vállalkozás nem lehet idősebb 3 évnél, vagy újonnan létrehozott kell legyen, illetve székhelye, vagy legalább egy munkapontja Udvarhelyszéken kell legyen. A honlapunkon részletesen találhatók információk arról, hogy miképpen működik az inkubátorház, hogyan lehet bekerülni, milyen szolgáltatásokat nyújtunk.

Sepsiszentgyörgyön régóta működik inkubátorház. Ez a példa vagy más inkubátorházak segítik a munkátok?

Természetesen! A sepsiszentgyörgyi inkubátorház az egyik legrégebbi az országban és az egyedüli, amelyik jelenleg is aktív tevékenységet folytat. Voltunk ott tanulmányi úton, az ő példájuk mindenképpen segíti a munkánkat, hiszen folyamatosan keresik az új lehetőségeket, ezért is él még az intézmény. Inkubációs ciklust nem indítottak viszont ők sem a közelmúltban, már azért sem, mert az inkubációs törvény nem megfelelő. A közösségi irodájuk, az innoHUB egy remek kezdeményezés, ahol hangulatos környezetben és együttműködve dolgozhatnak az egyéni vállalkozók. Egy ilyen közösségi teret, co-working irodát pedig mi is szeretnénk az inkubátorház falain belül létrehozni. De más példákat is látunk, a kolozsvári RMKT egyik rendezvényét, a Bizniszvitamint például szintén elindítjuk és folyamatosan látogatjuk meg a hasonló intézményeket, hogy tanuljunk és lássunk. A napokban keressük fel a helyi középiskolákat és a romániai egyetemeket, hogy közös programokról, lehetőségekről tájékozódjunk.

Azt olvasni, hogy a kulcsszó az innováció és a nyitottság. Jelen pillanatban mennyire jellemző ez a székelyföldi vállalkozói szférára? Hogyan lehet tenni annak érdekében, hogy elmozduljanak a vállalkozok a megszokott, klasszikus megoldásoktól innovatív, nyitottabb megoldások irányába?

Ez talán a legnagyobb kihívás. Azt gondolom, hogy a székelyföldi emberek nagyrésze zárkózott, nem igazán nyitott az újra, és óvatos. Ez részben jó, de a vállalkozói szféra esetében nem feltétlenül. Azt látjuk, hogy ma, ha összehívjuk tanácskozni egy bizonyos terület vállalkozóit és szakértőit, akkor feszengve, félve néznek körbe, tartanak a hátsó szándékoktól (nehogy valaki elvegye a klienseket, lenyúlja az alkalmazottakat stb.), éppen ezért nehéz tartalommal és konkrét vállalásokkal megtölteni egy esetleges együttműködési megállapodást. Azt gondolom, hogy nyitottabbá tenni ezeket az embereket csak úgy lehet, ha minél több olyan eseményt szervezünk, amire szívesen jönnek el és fokozatosan bontani tudjuk ezt a falat, amíg végre hálózatosodni fognak a szinergia jegyében.

Azt is látni kell, hogy nem igazán jellemzőek az innovatív vállalkozások Udvarhelyszékre. Sokat gondolkozunk azon, hogy mit tehetünk a változásért. Arra jutottunk eddig, hogy már a középiskolásokkal kezdeni kell valamit. Éppen ezért évente több ötletversenyt, hackathont szervezünk a jövőben, terveink szerint a régió középiskolásainak, ahol különféle, tematikus kérdésekre várunk minél innovatívabb megoldásokat. Itt a legjobbakat díjazni fogjuk és arra ösztönözzük a mentorcsoportunk segítségével, hogy vállalkozzanak, az ötletükből próbáljanak meg terméket csinálni, ha pedig elkészül a termék, akkor elvisszük helyi és nemzetközi vásárokra és piacot is találunk neki.

Nyitottak vagyunk minden olyan együttműködésre, amelynek célja Udvarhelyszék gazdaságának a fellendítése. Arra biztatom a fiatalokat, hogy merjenek vállalkozni, mert most igazán kedvező feltételek vannak: olcsó cégalapítás, remek pályázati kiírások (pl. a start-up nation) és költözzenek be a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorházba, mert mindenben (is) tudunk segíteni. Jelentkezni, kérdéseket feltenni az istvan@hbcenter.ro címen is lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?