Török Csaba: a szolgáltatások vonzóbbak a kezdő vállalkozók számára

A Maros megyei kezdő kis- és középvállalkozások 2012-ben 2,4 millió lej vissza nem térítendő támogatásban részesültek – számolt be Török Csaba, a Kis- és Középvállalkozók Térségi Hivatalának igazgatója.

Jobb év volt a 2012-es a 2011-nél?

A 2012-es eredményesebb volt abból a szempontból, hogy nagyon sok induló vállalkozást tudtunk segíteni. Például a Kogălniceanu-program révén 900 ezer lejt juttattunk a vállalkozásoknak. Az induló vállalkozások számára kezdeményezett Start-programon keresztül is kiosztottunk közel 900 ezer lejt.

Ezek a programok már kifutottak, lezárultak?

Nincsenek lezárva teljesen a programjaink, a kifizetések még folyamatban vannak. Egy kicsit későbben indultak, időközben programjaink felénél megkétszereztük a kiírt összegeket, tehát ez azt is jelentette, hogy az utolsó negyedévben még több vállalkozó köthetett szerződést, és így sikerült a programot folytatni. Azért is sikeresebb volt a tavalyi év, mert a kormány által nyújtott alap megduplázódott.torok csaba ae

Mi a legjellemzőbb a jelenlegi vállalkozásokra, melyek a legnépszerűbb ágazatok?

Ha az új vállalkozásokat tekintjük, akkor egyértelmű, hogy a legtöbben a szolgáltatásokat indítottak. Ez után következik a kereskedelem, majd csak a legvégén a termelés. De mivel a termelésről nincs pontos kimutatás, hiszen azzal külön program keretében foglalkoztak, nem tudok tiszta képet nyújtani erről. Annyi biztos, hogy a szolgáltatás és a kereskedelem vezet.

Melyek a „menő” szolgáltatások?

Nagyon változatos, színes a paletta: sokan nyitottak szépségszalont, fodrászműhelyt, manikűr és pedikűr, műkörmös szolgáltatást. De az autójavító műhelyek is népszerűek, ahogy a belső építészet, a szobafestő-mázoló szakma, villany-, víz-, gáz-szerelés, számítógépes programozás is.

Kimaradt?