Hétfőtől drágul a legnépszerűbb romániai cigaretta

Ötven banival drágítja termékeit május 22-étől, hétfőtől a Romániában jelen lévő dohányipari társaságok legnagyobbika, a Brittish American Tobacco (BAT). Később várhatóan a többi társaság is drágít.

Hétfőtől a jelenlegi 16 lej helyett már 16,5 lejbe fog kerülni az ország legnépszerűbb cigarettája, a Kent. A Romániában piacvezető Brittish American Tobacco (BAT) dohánytársaság valamennyi termékét ötven banival drágítja.

E szerint egy doboz Dunhill 17,5 lejbe, a Vogue 17 lejbe, a Rothmans és a Lucky Strike 16,5 lejbe, a Pall Mall 15,5 lejbe, a Viceroy 15 lejbe kerül majd. A termékek új árlistáját itt böngészheti. A 2016-os adatok szerint a BAT piaci részesedése 54 százalékos Romániában, és szinte minden negyedik dohányos Kent cigarettát szív.

A dohánytársaság pénteki közleményében a drágítást azzal indokolja, hogy jelentősen megnövelte a kiadásaikat a 2014/40-es uniós direktívát gyakorlatba ültető, 2016/201-es törvény. Ennek előírásai szerint május 20-tól csak az Európai Bizottság által megszabott, a korábbinál elrettentőbb hatású piktogramokkal ellátott cigarettásdobozok kerülhetnek forgalomba.

A BAT példáját várhatóan a napokban a Romániában jelen lévő két nagy rivális, a Japan Tobacco Industries és a Philip Morris is követi majd. A társaságok várhatóan belefoglalják az áraikba a dohánytermékek jövedéki adójának 1 százalékpontos emelkedését is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?