Törvénytervezet: „luxustermékké” nyilváníthatják a kólát Romániában

A cukrot tartalmazó élelmiszerekre kivetendő „luxusadóból” befolyó összeget az oktatásra, az egészségügyre vagy a zöldség- és gyümölcstermesztés támogatására lehet majd fordítani, vélekedik Costel Lupaşcu szociáldemokrata képviselő.

Az egészségügyi szakbizottság tagjaként Lupaşcu a romániai páciensek egyesületének képviselőivel folytatott megbeszélést arról a törvénytervezetről, amely – a dohánytermékekhez és szeszesitalokhoz hasonló módon – jövedéki adót róna ki a magas cukortartalmú élelmiszerekre. Ez az intézkedés a cukrozott üdítőitalok jelentős drágulásához vezetne.

A megbeszélés résztvevői arra a következtetésre jutottak, hogy egy ilyen adó bevezetése lenne a legjobb megoldás a túlzott cukorfogyasztás megakadályozására, főleg a veszélyeztetett kategóriák - gyerekek, tizenévesek, kiskeresetűek - körében.

A képviselő elmondta: a tanácskozáson különböző adózási módszerek kerültek szóba, többek közt a differenciált áfa, a forgalom utáni átalányadó vagy a luxusadó. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a jövedéki adó lenne a legjobb megoldás. A jövőben meg kell állapítanunk, mekkora legyen az az optimális küszöb, amely valóban megfékezi ezen élelmiszerek fogyasztását” – magyarázta.

A politikus emlékeztetett: az Egészségügyi Világszervezet tanulmányai azt mutatják, hogy magas cukortartalmú, egészségtelen ételek árának 20 – 50 százalékos emelése vezet a kereslet csökkenéséhez, és ennek révén csökken a túlsúlyosság a gyerekek, tizenévesek körében.

A romániai páciensek egyesületének képviselői ugyanakkor úgy vélekedtek, a törvénytervezetben szükséges lenne pontosan leszögezni, mire fordítják majd a cukortartalmú élelmiszerekre kivetett adóból befolyó összeget.

Kapcsolódók

Kimaradt?