Aláírták az Arad–Békés közútfejlesztési együttműködést

Közel 50 kilométernyi utat szándékoznak felújítani Arad megyében egy Békés megyével közös INTERREG-pályázat keretében. Az érintett határ menti aradi településeket bekapcsolnák a Transzeurópai Közlekedési Hálózatba (TEN-T), Békés megyében pedig több tucat közlekedési csomópontot fejlesztenének a közel 14 millió eurós uniós támogatásból.

Az együttműködési szándéknyilatkozatot kedd délelőtt írták alá az aradi megyeházán. Mint elhangzott, 13,8 tized millió eurót kíván Arad és Békés megye közösen megpályázni, és az összeg nagy részéből a magyar határ menti romániai úthálózatot újítanák fel. A Pécska és Tornya közti 10 km-es, a Kürtös–Szentmárton–Székudvar közti 21 km-es, valamint a Székudvar–Nadab és Szentmárton–Simánd, összesen 13 km-es útszakaszt. Emellett teherforgalmi kerülőutat építenek a nemzetközi vasúti átkelővel rendelkező Kürtösön.

„A főbb haszonélvezői a kisebb városok, mint Pécska, Kürtös és Kisjenő lesznek ennek a beruházásnak, de az egész régió előnyére válik majd” – vélte az Arad Megyei Tanács elnöke, Iustin Cionca. „Meggyőződésem, hogy nagyon sok utazó, és nem csak a környéken lakók fogják használni ezeket a felújított utakat. Vagy azért, hogy rövidítsenek, vagy azért, hogy elkerüljék a zsúfolt országutakat, és kényelmesen, biztonságban autózzanak” – tette hozzá.

A felújított utak a remények szerint a Déva felé tartó 7-es, valamint a Temesvár irányába haladó 69-es számú országutak, illetve a dél-erdélyi autópálya forgalmának egy részét „veszik át”. A 13,8 tized millió euróból közel egymillió euró jut Békés megyének, de mivel nincs nemzetközi főútvonala, ott közelekedési csomópontok fejlesztési tervére fordítják majd a pénzt – mondta a megyei közgyűlés elnöke, Zalai Mihály. „Igazi összefogás van kialakulóban, hiszen a 21 település közül, amelyik ilyen terveket jogosult készíteni, húsz jelezte a szándékát, és hogy nyertes pályázat esetén biztosítja az önrészt. Akik tervekkel rendelkeznek, általában hamarabb tudnak terveket megvalósítani, és ezt felismerték Békés megyében” – fejtette ki.

A közös pályázatot május 31-ig kell benyújtani. Arad és Békés megye másik stratégiai fontosságú, nagyjából ugyanekkora összegű projektje egészségügyi infrastrukturális fejlesztésről szól majd, és az illetékesek szerint – kölcsönösségi alapon – annak több mint 90 százalékban Békés megye lesz a haszonélvezője.

Kimaradt?