Elfogadta a parlament az új RCA-törvényt

Döntő házként, elsöprő többséggel elfogadta kedden a képviselőház a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (RCA) szóló új törvényt. Az autótulajdonokra több könnyítés is vár.

A jogszabályt akét nappal az RCA-kötvények árának befagyasztásáról szóló kormányrendelet hatályának lejárta (május 18.) előtt szavazták meg a honatyák. Az új törvény szerint nem rögzített, hanem referenciaára lesz kategóriánként a kötvényeknek. Ezeket a tarifákat ígérete szerint az országos Pénzügyi Felügyelet legkésőbb péntekig nyilvánosságra hozza. A referenciaárak alkalmazására azonban nem kötelezhetők a biztosítók.

Jó hír az RCA-val rendelkező autósoknak, hogy ezentúl baleset esetén bármelyik szervizbe elvihetik a gépkocsijukat javítani, nem csak az ASF nyilvántartásában lévő egységekhez. Az autósok számára előnyös további újdonság, hogy a javítási költségeket a saját RCA-juk, nem a balesetet okozó személy biztosítása alapján téríti meg a biztosító. A biztosítók utólag kártalanítják egymást.

A törvény szerint a gépkocsi-tulajdonosok nem írathatják be a forgalomba a járművüket, amíg nincs kötelező biztosításuk. Ugyanakkor a kötelezettség felfüggeszthető, ha a tulajdonos bizonyítja, hogy autójával nem közlekedik. A szekér- és kerékpár-tulajdonosoknak nem kell biztosítási szerződést kötniük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?