A Sandero a legnépszerűbb romániai autó Európában

Sanderoból és Dusterból több kelt el, mint tavaly, ellenben a Logan és a Ford B-Max népszerűsége csökkent. A legkeresettebb típus a Volkswagen Golf volt.

Jelenleg négy személygépkocsitípust gyártanak Romániában: a Sanderot, a Dustert és a Logant az Automobile Dacia moiveni-i gyárában szerelik össze, a Ford B-Max pedig Craiován készül. A caresalesbase.com szakportál adatai szerint az első negyedévben az Európai Unióban a Sandero volt a huszadik legkelendőbb típus, több mint 47 ezret értékesítettek belőle, 15 százalékkal többet, mint az elmúlt év azonos időszakában. Ezen autóknak csak egy része származik a regáti üzemből, ugyanis a marokkói Tangerben is gyártják ezen típust az európai piac számára. A 20. hely, akárcsak az eladott darabszám szép eredménynek számít, figyelembe véve, hogy Sanderoból több kelt el a vizsgált időszakban, mint a közvetlen konkurensnek számító Skoda Fabiaból, vagy olyan népszerű típusokból, mint a Peugeot 308 (45 400 darab) vagy a Renault Megane (42 500 darab). 

A második legnépszerűbb hazai típus a Dacia Duster, mely idén dobják majd piacra második generációs változatát. A kizárólag Romániában gyártott Dusterből közel 36 ezer talált gazdára január 1 és március 31 között, 3 százalékkal több, mint 2016 első negyedévében. Ezzel az eredménnyel a Duster a 36. helyet foglalja el az EU népszerűségi listáján. Az eladások tekintetében a Duster megelőzi a szintén SUV kategórába tartozó BMW X1-t, a Toyota Aurist és a Toyota C-HR-t, igaz, ebben vélhetően meghatározó szerepe van annak, hogy olcsóbb azoknál.  

A Dacia Logan nem fért be a Top 100-ba, 12 420 darabbal a 107. helyen áll. A Logan eladásai 2 százalékkal estek vissza az elmúlt évhez képest, s hozzávatőleg ugyanolyan szinten állnak, mint a Suzuki Ignis vagy a Honda Jazz adatai. Ford B-Max-ból 10 788-t adtak el, ami a 114. helyhez volt jó. Ez valószínűleg nem teszi boldoggá a Ford vezetőit, az eladások ugyanis egy év alatt 8 százalékkal estek vissza.

Az Európai Unió tagországaiban megközelítőleg 1,9 millió új utót adtak el az első negyedévben, A legtöbb személygépkocsit Németországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban vásárolták. A legkeresettebb típus a VW Golf volt, 115 ezer darabbal, de vitték a Ford Fiestát és a Renault Cliot is, utóbbiakból mintegy 85 ezer kelt el. A gyártók rangsorát szintén a Volkswagen vezeti, 964 ezer személygépkocsival, megelőzve a Citroent és a Peugeot-t gyártó PSA csoportot és a Fordot. A gépkocsigyártás hazai zászlóshajója az Automobile Dacia Rt., mely 111 ezer járművet adott el az első negyedévben, 9,9 százalékkal többet, mint 2016 azonos időszakában.

Kimaradt?