Turos Lóránd: jótékony hatásai lehetnek az egységes bértörvénynek

Jó eséllyel kiküszöbölhetők lesznek a közalkalmazottak bérezéseiben jelenleg megjelenő anomáliák és egyenlőtlenségek, ha az egységes bértörvénytervezet zöld utat kap – véli Turos Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora. A jogszabályt elsőként a felsőházban tárgyalják majd.

A politikus úgy véli, ha a törvény gyakorlatba ültetése a normák betartásával zajlik, akkor jó eséllyel jótékony hatásai lehetnek mind a gazdaságra, mind pedig a foglalkoztatottságra. Szerinte ugyanis a lépcsőzetes béremelések hatására Románia elkezdheti a tényleges felzárkózást az uniós bérekhez, másrészt a vásárlási kedv növekedésének köszönhetően több pénz folyhat be az államkasszába.

„A törvényben foglalt béremelések másik jótékony hatása az lehet, hogy az állami munkahelyek is hasonlóan vonzóak lesznek, mint a magánszektor által biztosított állások. Ez pedig nagy segítség egy önkormányzat vagy egy állami intézmény számára. A tapasztalat Szatmár megyében is azt mutatja, hogy számos önkormányzat szakemberhiányban szenved, amelynek egyik fő oka az alacsony bérezés” – idézte Turos Lórándot az RMDSZ csütörtöki hírlevele.

Erdei Dolóczki István képviselő, a költségvetési bizottság tagja korábban a Maszolnak nyilatkozva problémának nevezte, hogy a fenntarthatóságról szóló rész nem található meg a 350 oldalas tervezetben. Közölte: az RMDSZ több módosítási javaslatot is megfogalmaz, ezek többnyire jogi részletek. A törvénytervezet egyes részei más törvényekkel ütköznek, alkotmányossági problémák is felmerülnek, ezeken dolgoznak – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?