Május 15-ig igényelhetik a gazdák a támogatásokat

Hargita megyében jelen pillanatban az egységes támogatási kérelmeket fogadja a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA).  A gazdák március 1-je és május 15. között igényelhetik a részben állami kiegészítő és részben európai uniós támogatást, mind a mezőgazdasági területek, mind pedig az állatok után.

A támogatásigénylési folyamatról, illetve a jelen pillanatig benyújtott támogatási igénylésekről a Hargita megyei APIA-kirendeltség igazgatója, Haschi András számolt be a Maszolnak.

A támogatási kérelmeket a gazdáknak a körzetükbe tartozó APIA-irodában kell benyújtaniuk. Hargita megyében Csíkszereda mellett, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Csíkszentmártonban tehetik ezt meg. Azon gazdáknak, akik 50 hektárnál nagyobb területre igénylik a támogatást, csak a megyeszékhelyen található irodában fogadják az iratcsomóját. Ugyanez az előírás vonatkozik azokra, akik csak állattenyésztési támogatást igényelnek, mezőgazdasági területre vonatkozót nem.

A támogatási igénylési határidő kevesebb, mint három hét múlva lejár, de mostanig az APIA Hargita megyei adatbázisában szereplő 26 530 gazda mintegy 63 százaléka, szám szerint 16 762 nyújtotta be a kérelmét. Ezzel kevéssel vannak az országos átlag fölött, összesítésben ugyanis a romániai gazdák 61 százaléka igényelte már a támogatást.

„Mi nemcsak gazdaszámban, hanem a mezőgazdasági területek méretére vonatkozóan is figyeljük az igényléseket. Sőt ez a fontosabb mutató, ugyanis ebből derül ki, hogy a megyében mekkora területen gazdálkodnak a támogatást kérvényezők” – mondta a Haschi András.  

Az APIA nyilvántartásában 180 ezer hektár mezőgazdasági terület szerepel, amelyből valamivel több, mint 85 ezer hektárra, vagyis az összterület 47 százalékára már beérkezett a támogatási kérelem. Haschi András szerint az utóbbi nem biztató szám, még akkor sem, ha az országos átlaghoz képest nagy, mert romániai viszonylatban csak a területek 32 százalékára igényeltek támogatást.

„Ha Temesváron bemegy egy 30 ezer hektáros gazda az APIA-hoz, az 15 százalékkal növeli az ottani értéket. Itt, Hargita megyében sok gazda van, de kis területeket birtokolnak. Más megyében kevesebb gazda tulajdonában összpontosulnak sokkal nagyobb területek” – magyarázta az aggodalomra okot adó tényeket az igazgató.  Tájékoztatása szerint az elmúlt években folyamatosan problémát jelentett az igénylés, mert még törvények sem voltak egyértelműek. „Most stabil kampányunk van olyan értelemben, hogy a gazdák jönnek, igényelik, nincs félreértés, veszekedés a hivatalban. Sor van ugyan, de gördülékenyen meg az egész” – tette hozzá.

Segítenek kitölteni az igényléseket

Hargita megyében egyébként egyedi módon minden gazdának segítenek kitölteni az igényléseket. Minden községben van egy-egy csoport, amelyet a polgármesteri hivatalok, illetve a gazdaszervezetek működtetnek, és ezzel foglalkoznak. A segítségükkel tudnak a gazdák boldogulni ebben a komplikált rendszerben.

Az APIA-hoz előjegyzés szerint érkeznek a gazdák a már szabályszerűen összeállított dossziéjukkal. Az igazgató azt kéri a gazdáktól, hogy lehetőleg tartsák be a programálást, mert az elmúlt évekkel ellentétben, idén biztosan nem hosszabbítják meg a május 15-i határidőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?