Májustól könnyebben alkalmazhatnak napszámosokat a gazdák

A képviselőház döntőházként fogadta el szerdán az RMDSZ azon törvénymódosító javaslatát, amely úgy módosítja a napszámos törvényt, hogy lehetővé teszi, hogy ezután 90 nap helyett 180 napra alkalmazhassanak napszámosokat az állattenyésztéssel és legeltetéssel foglalkozó gazdák.

„A jogszabály már májustól alkalmazható lesz, így az érintettek a legeltetési szezon elején már élhetnek az új előírásokkal” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament alsóháza megszavazta a szxövetség kezdeményezését. Korodi Attila elmondta, hogy a kezdeményezés szükségességére a székelyföldi állattenyésztők hívták fel a figyelmet, majd Tánczos Barna szenátor kidolgozta a Szövetség hiánypótló törvénymódosító javaslatát, amelyet április 19-én elfogadott a képviselőház.

„Egy viszonylag szűk területre vonatkozik a módosító indítványunk. Az állattenyésztéssel, legeltetéssel foglalkozó gazdák számára jelent megkönnyebbülést, hiszen lehetőség nyílik arra, hogy a legeltetési szezonra úgy alkalmazzanak hivatalosan pásztorokat, hogy az egész legeltetési időszakot le tudják fedni. A napszámos törvény erre vonatkozó részét módosítjuk, ezután 90 nap helyett 180 napra lehet napszámost alkalmazni erre a munkára. A bürokrácia csökkentésével könnyítettük ezen személyek nyilvántartásba vételét, a hatóságoknak készített jelentések benyújtását, ezután nem naponta, hanem hetente kell kitölteni a regisztereket, és lehetőség nyílik ugyanakkor hetente, havonta vagy a periódus végén kifizetni a pásztort” – ismertette Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora a kezdeményezés részleteit.

A Hargita megyei szenátor rámutatott arra is, hogy a Szövetség kezdeményezését egy Hargita megyei ellenőrzés nyomán dolgozták ki, miután a megyei munkaügyi hivatal Kászon térségében tavaly több tízezer lejes bírsággal sújtotta azokat az állattenyésztéssel, legeltetéssel foglalkozó gazdákat, akik nem alkalmazták hivatalosan a pásztorokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?