Disznóhúsból, lisztből és csokiból is importra szorulunk

557 millió euró értékű élelmiszerrel ettünk meg többet tavaly, mint amennyit megtermeltünk. A tejtermékek behozatala 26 százalékkal ugrott meg, paradicsomból 76 ezer tonnát importáltunk.

A növekvő belső fogyasztás kielégítésére 6,51 milliárd euró értékű mezőgazdasági- és élelmiszeripari terméket importáltunk tavaly. Ez történelmi csúcsot jelent, 11,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi behozatalt, tudatta a napokban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium.

A kivitel ennél kisebb mértékben, 3,8 százalékkal nőtt, 5,95 milliárd eurót tett ki. Ennek következtében a külkereskedelmi mérleghiány is rekordot döntött, 557,4 millió euró volt. Az Európai Unión kívüli országokba irányuló export 1,25 milliárd euróval volt nagyobb, mint az ezekből vásárolt árúk értéke, ez azonban nem tudta teljes mértékben ellensúlyozni az EU-n belüli kereskedelemből származó 1,8 milliárd eurós deficitet, ami majdnem duplája a 2015-ös értéknek.

Románia legfontosabb exportterméke az ágazaton belül a búza, amiből tavaly 7 millió tonnát értékesítettünk külföldön. Ez 1,14 milliárd eurót hozott a konyhára. Az exportra küldött búza egy része importból származott.

Az uniós tagországok közül Magyarországgal szemben a legkatasztrofálisabb a kereskedelmi mérleghiányunk, jelentette ki egy konferencia keretében Maricel Floricel Dima, a tárca államtitkára. Tavaly 180 millió euró értékben exportáltunk az anyaországba mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékeket, a behozatal azonban ennek több mint négy és félszerese volt, 850 millió euró. Az államtitkár elmondása szerint idehaza a legkeresettebb magyar termék a búzaliszt.

Jó évük volt tavaly a repcetermesztőknek, a haszonnövényből 248,2 millió euróval nagyobb értékben exportáltunk, mint 2015-ben. Napraforgómagból, szarvasmarhából és csokoládéból is nőtt a kivitel, 37,6, 32,5 és 18,1 millió euróval. Jelentősen visszaesett ellenben a kivitel kukoricából (257,5 millió euróval), cigarettából (176,4 millió euróval) és étolajból (41,9 millió euróval).

Rengeteg sertéshúst importáltunk

A legnagyobb importtétel a disznóhús volt, 197 ezer tonna, 343,6 millió euró értékben. Sorin Minea, az élelmiszeripari cégek érdekvédelmi szervezete, a Romalimenta elnöke a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy a belföldi sertéstenyésztők képtelenek kielégíteni a keresletet, nem csupán a felvágott egy része készül import húsból, de a kereskedelmi forgalomba kerülő nyers disznóhús egy része is külföldi eredetű.

Csokoládéból 43 millió, sajt- és túróféleségekből 39 millió, tejből és tejtermékekből 14,6 millió euróval nagyobb értékben hoztunk be az országba, mint egy évvel korábban. A tej és a tejtermékek esetében a mennyisége növekedés az értéknövekedésnél is nagyobb volt, 26,3 százalékos. Külföldön termesztett paradicsomból 76 ezer tonnát ettünk meg, ami 70 millió euróval járult hozzá a mérleghiányhoz, derül ki a minisztérium adataiból.

Az exportra küldött mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek 60 százalékát az Európai Unió tagországaiban adtuk el, melyekből az import 83,4 százaléka érkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?