A vállalkozások nagy többsége bebukik

Nem mindenki született üzletember, tíz vállalkozásból 8-9 az első két évben bebukik – jelentette ki kedden Dragoş Anastasiu, az Eurolines Group elnöke, a Start-Up Nation – Románia fórumon.

„A statisztikák szerint tíz vállalkozásból 8-9 az első két évben bebukik – ez legyen világos mindenki számára. Másodszor: nem mindenki született üzletember és nem biztos, hogy szerencsés, ha olyan területre kényszerítjük, ahol semmi keresnivalója sincs” – mondta Dragoş Anastasiu.

​Hozzátette: Európa-szinten kevés vállalkozó van és Romániában még ahhoz képest is kevés. Dragoş Anastasiu azt mondta: a kezdő vállalkozókkal foglakozó tévéműsorban is legelőször az embert nézték, mert „az emberbe, és nem az üzleti tervbe fektettünk pénzt”.

Véleménye szerint Romániában nem létezik üzleti kultúra, és az iskolákban az erre vonatkozó szaktantárgyakat általában más képesítésű pedagógusok, például zeneoktatók vagy testnevelő tanárok tanítják.

A négy éves, 400 millió eurós költségvetésű Start-Up Nation – Románia program évente 10 ezer cég indítását támogatná és arra számítanak, hogy ezzel legalább 20 ezer új munkahelyet hoznak létre minden esztendőben.

Kimaradt?