Lázár János Csíkszentsimonban: Budapest közvetítene a Heinekennel zajló vitában

A Csíkszentsimonban található Igazi Csíki Sör-gyárba látogatott péntek délelőtt Lázár János, a magyarországi Miniszterelnökséget vezető miniszter. A látogatáson bejelentette, hogy a magyar kormány kész közvetítő szerepet vállalni a holland Heineken vállalattal folytatott párbeszédben annak érdekében, hogy a multik mellett a kis manufaktúrák is igazságos módon piachoz jussanak.

Lázár János, egy rövid gyárlátogatást követően, a helyszínen egyeztetett Lénárd Andrással, az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Project Kft. vezetőjével, valamit Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével. Utóbbi azt mondta, hogy komoly üzenettel bír Székelyföld számára a magyar kormány kiállása, amely azt bizonyítja, hogy „ott szövetségesek, ahol kell, és ez a legfontosabb a magyar nemzetpolitikában”. Hozzátette, hogy a sörgyár 2015 óta részese annak a megyei tanács által indított székely termék mozgalomnak, amellyel a székely emberek itthoni jó megélhetését segítenék.

Lénárd András köszönetet mondott, hogy a magyar kormány teljes mellszélességgel kiáll az Igazi Csíki Sör mellett, mert ez is bizonyítja, hogy „nem vagyunk elfelejtve itt, a végeken” – fogalmazott a cégvezető.

„Abban segít a kormány, hogy a multinacionális céggel a következő napokban, hetekben tárgyalások folyjanak, és lehetőség lesz arra, hogy ezt az egész vitát le tudjuk zárni, hogy tudjunk dolgozni, tudjuk a Székelyföldet építeni, tudjunk munkahelyeket teremteni” – ismertette a várakozásaikat Lénárd.

Érvényesítsék az élni és élni hagyni elvét!

Lázár János a „Dávid és Góliát” harcában a magyar kormány segítségét ajánlotta fel minden anyaországi és határon túli magyar kisvállalkozásnak. Erről a miniszter a gyár udvarán tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

„Itt arról van szó, hogy egy nagyvállalat, a Heineken csoport visszaélt a hatalmával és kis híján térdre kényszerített egy magyar vállalkozást itt, Csíkban. Ezzel a látogatással azt akarjuk üzenni, hogy minden vállalkozás számíthat a magyar kormányra, és minden magyar érdeket meg fogunk védeni, bármilyen nagy nemzetközi multi is áll egy magyar vállalkozással szemben” – jelentette ki a miniszter, utalva arra, hogy az erős magyar gazdaság kiépítése az elsődleges céljuk, amely a határokon kívül tevékenykedő magyar vállalkozásokra is vonatkozik.

Hozzátette, tiszteletben tartják, hogy a Heineken csoport sok magyar embernek ad munkát nemcsak Magyarországon, hanem Csíkban is. Ezért a multinacionális cégtől azt kérik, hogy az élni és élni hagyni elvét érvényesítse, amely a kisgyártó és az óriásvállalat között eredményes párbeszéd kialakulásával indul. 

Lázár János újságírói kérdésre elmondta, a magyar kormány nevében személyesen, valamint a külgazdasági minisztériummal karöltve tárgyaltak már mind a magyarországi Heinekennel, mind pedig a holland nagykövettel. Reméli, hogy a következő hónapban védjegyhasználati írásos megállapodás születik a felek között.

Lénárd András hozzátette, hogy a romániai Heineken csoporttal is tárgyalt már az Igazi Csíki Sört képviselő jogász, ő pedig személyesen beszélt a multi vezérigazgatójával, és a következő napokban várja a fejleményeket. Látja annak a lehetőségét, hogy kedvező egyezség szülessen.

Továbbra is vörös posztó a Heineken-csillag

Lázár János magyar kormány morális kötelességének nevezte – azokkal szemben, akiknek az emberi méltóságát ezen jelképek használata sérti –, hogy a kereskedelemben ne használhassák ezeket a jelképeket. Hozzátette, Magyarországon, Csehországban és Lettországban az elmúlt években voltak erre vonatkozó kísérletek, tekintettel arra, hogy a kereskedelmi szólásszabadság korlátozható. A Heineken vörös csillagának használatával kapcsolatban emlékeztetett, hogy a gyár 1951-től a 90-es évekig fehér csillagot használt a címkéin, mert a vörös csillag sértette a kommunizmus áldozatainak emberi méltóságát. 

Jövedékiadó-kedvezményt vezetnének be

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette továbbá, hogy a magyar kormány készen áll a kis sörmanufaktúrák támogatására, ezért jövedéki adókedvezményt vezetnének be, amelyet az Európai Unió irányelvei is lehetővé tesznek. Jelen pillanatban ugyanis a magyarországi sörgyártóknak 8000 hektóliterig évente 50 százalékos jövedéki adót kell fizetniük, ezt a határt idéntől 200 ezer hektóliterre növelnék. Ez a kedvezmény vonatkozik majd a magyarországi gyártókra, valamint az ott értékesítőkre, így az Igazi Csíki Sörre is.

A csíkszentsimoni látogatás után Lázár János Borboly Csabával tárgyalt a Hargita megyét érintő fejlesztési lehetőségekről, délután pedig Sepsiszentgyörgyre utazott, ahol Antal Árpád polgármesterrel egyeztet.

(Címlapfotó: MTI)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?