Antal Árpád személyesen kereste fel a fejlesztési minisztert, akitől pénzt kért

Sepsiszentgyörgy önkormányzata  újra kéri a kormánytól a stadiont, amely évekkel ezelőtt az alkotmánybíróságon elbukott decentralizációs törvény révén rövid ideig a városhoz került - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. A háromszéki megyeszékhely polgármestere elmondta, többek között erről a kérdésről  tárgyaltak a hét elején Bukarestben Sevil Sahidehh fejlesztési miniszterrel, aki emellett pénzt ígért a Szemerja negyedi kisstadion építésének folytatására is. 

Antal Árpád hozzátette, a miniszterrel való tárgyalásokat követően bizakodó. A tárgyaláson elhangzott, a sportminisztérium tulajdonában lévő sportbázis és sportcsarnok minősége nem megfelelő, így ezt a város szeretné magáénak tudni és korszerűsíteni. A polgármester szerint elvárásaik rugalmasak, így azzal is megelégednének, ha a focipálya kerülne az önkormányzathoz, és a sportcsarnokot megtartaná a minisztérium, sepsiszentgyörgyön ugyanis hamarosan átadják a korszerű, 3000 férőhelyes Sepsi Arénát. 

A polgármester elmondta, pénzt kértek és ígéretet kaptak Sevil Shaidehh minisztertől a Szemerja negyedben épülő kisstadion folytatására. Az oktatási minisztérium által finanszírozott építkezésre a szaktárca költségvetésében 450 ezer lejt hagytak jóvá, de a fejlesztési miniszter további félmillió lejt ígért, amit év végén még egy millióval kiegészítene. A város idén körülbelül ekkora összeggel járulna hozzá az építkezés költségeihez - mondta Antal Árpád, aki szerint mégegyszer ekkora összegre lenne szükség a létesítmény befejezéséhez. 

Utcák és iskola korszerűsítésére pályáz Sepsiszentgyörgy

A háromszéki megyeszékhely tíz beruházásra adott le pályázatot a Országos Vidékfejlesztési Programhoz (PNDR) - mondta el a Maszol érdeklődésére Antal Árpád, aki szerint a következő két évre 20,8 millió lejt pályáznak 9 utca és a Mikes Kelemen líceum felújítására. Jövőben további utcák, illetve a Mihai Viteazul Főgimnázium épületének korszerűsítésére szeretnének pályázni. Hozzátette: összesen 23 sepsiszentgyörgyi utca felújítási terve van előkészítve, ezeket 2020-ig szeretnék megvalósítani kormánytámogatásból vagy uniós forrásokból. Évente legtöbb 6-8 utca felújításának fognának neki, hogy ne legyen nagy felfordulás a városban, illetve ennyi munka felügyeletére van kapacitása a polgármesteri hivatalnak - magyarázta az elöljáró.

Alacsony Sepsiszentgyörgy eladósodottsága

Sepsiszentgyörgynek jelenleg két rövid futamidejű hitele van, így nagyon alacsony a város eladósodottsága. Gyakorlatilag a megengedett eladósodottsági szint kevesebb mint egyharmadánál állnak - mutatott rá újságírói kérdésre Antal Árpád. Elmondta, hogy 2008-ban az Európai Fejlesztési Banktól (BERD) vettek fel 7 millió eurót, amelynek egy részét már visszafizették. A város másik hitelét, 5 millió lejt a kormány egy kedvezményes programja révén kapták meg a kincstártól, ezt a pénzt a szépmezői ipari park építésének önrészére költötték. A polgármester szerint bár alacsony a város eladósodottsága, de több hitelt nem szeretnének felvenni, mert nincs az önkormányzatnak kapacitása, hogy egyszerre nagyon sok munkálatot felügyeljen. 

Antal Árpád szerint a város idei költségvetése kiegyensúlyozott, a város minden területére odafigyelő, de minden problémát megoldani nem tudó büdzsé. A valamivel több mint 128 millió lejes költségvetésből miután kifizetik a tanárok, alkalmazottak bérét, az alárendelt intézményeket, beruházásra csak 2,5 millió euró marad. Az elmúlt években ugyancsak 2,5 – 3 millió lejt szántak beruházásokra, de minden évben sikerült ezt az összeget megduplázni kormány- és uniós forrásokból. „Polgármesterségem alatt ez lesz az első év, hogy nem számolunk Európai Uniós forrásokkal” - mondta az elöljáró, aki szerint ennek oka, hogy nincsenek pályázati kiírások, illetve amelyek vannak, még nem tartanak a szerződéskötés fázisában.

Kapcsolódók

Kimaradt?