Így büntetheti a Heinekent a magyar kormány

Megtiltaná Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az önkényuralmi jelképek általános kereskedelmi célú felhasználhatóságát - olvasható a magyar parlament honlapján hétfőn megjelent törvényjavaslatban. Bár hivatalosan nem ez a szándék, a magyarországi lapok szerint ezzel a Heinekent büntetnék, mivel a sörgyártó a vörös csillagot is megjeleníti a címkéjén.

A két kormánypárti politikus által országgyűlési képviselőként benyújtott javaslat szerint az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célból történő megjelenítése, "és ezáltal lopakodó társadalmi elfogadtatása egyfajta legitimációját jelenti a diktatúrák korábbi szimbólumrendszereinek. Ez ugyanakkor nem kívánatos, sőt, kifejezetten káros a kollektív társadalmi emlékezet szempontjából".

A javaslat szerint aki önkényuralmi jelképet kereskedelmi céllal felhasznál, megjelenít vagy ilyen jelképpel ellátott árut, szolgáltatást értékesít, bűncselekményt követ el.

A javaslat indoklásában kifejtik, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozást azután hozták, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a korábbi, szigorúbb törvényt ellentétesnek találta a véleménynyilvánítás szabadságával. Az előterjesztők álláspontja szerint ugyanakkor az önkényuralmi jelképeknek a kereskedelmi célból történő felhasználhatósága nem olyan jog, amely - a véleménynyilvánítás szabadságával ellentétben - konkurálhatna az önkényuralmi jelképek tiltásához fűződő közérdekkel.

A javaslat szerint a tilalom nem vonatkozna az ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, az önkényuralmi jelképekhez kötődő történelmi eseményeket ábrázoló művészeti célú vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából történő felhasználásra, megjelenítésre vagy értékesítésre.

A magyar lapok szerint a javaslat hátterében a Heineken–Csíki-vita állhat, amely azután robbant ki, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság megtiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását. A sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, ellopták szellemi tulajdonát. Lázár János a hódmezővásárhelyi képviselő-testület ülésén olyan felhívás elfogadását javasolta, amely bojkottra szólítja fel a vásárhelyieket, illetve felkéri a helyi vendéglátósokat és kereskedőket, hogy lehetőség szerint többé ne forgalmazzák a cég termékeit. A határozatot elfogadták.

Mit jelképez a vörös csillag?

A Nyest szerint a vörös szín és a vörös zászló mint a baloldal és a munkásmozgalom jelképe régebbi, mint a vörös csillag. Már a francia forradalom idején használták, az Európán a 19. században végigsöprő forradalmak és szabadságharcok pedig sokat tettek az elterjedéséért.

Van azonban más eredetelmélet is. Az eszperantó mesterséges nyelv hívei, az eszperantisták az ötágú zöld csillagot használják jelképként: az öt ág az öt kontinensre utal. A zöld csillag 1892-ben született meg, nem sokkal a kommunista vörös csillag előtt, és egy olyan elképzelés is létezik, miszerint ez a szimbólum ihlette a kommunistákat – írja a Nyest.

Honnan származik a Heineken vörös csillaga?

Az Origo azt írja, a Heineken-féle vörös csillagnak semmi köze sincs az 1917-es oroszországi bolsevik forradalomhoz, sem pedig a kommunista eszméhez. Az 1863-ban alapított patinás cég az 1889-es párizsi világkiállításon mutatta be legújabb, dr. H. Elion, Pasteur tanítványa által kifejlesztett „A” élesztővel erjesztett sörét, ami különleges íze miatt el is nyerte a világkiállítás nagydíját.

Az 1889 után palackozott sörök címkéjén nem csak az elnyert rangos díj, hanem már a híres vörös csillag is rajta volt. A piros csillagot a középkori szimbolikából vették át. A csillag négy sarka a vizet, a földet, a levegőt és a tüzet szimbolizálja, az ötödik pedig a mágikus erőt, ami itt konkrétan a főzet különlegességére, egyediségére utal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?