Nagy béremeléseket ígérnek a kulturális intézmények alkalmazottainak

A kultúra területén dolgozó közalkalmazottak egy részének 2021-ig 140 százalékkal emelkedik a fizetése – számolt be péntek este az új egységes bértörvényről szóló tárgyalások eredményeiről az előadó-művészeti intézmények szakszervezeti vezetője.

Cristian Şofron a munkaügyi minisztérium képviselőivel egyeztetett a készülő jogszabályról. Tájékoztatása szerint az ágazatban 25 és 100 százalék közötti arányban emelkednének a következő négy évben a bérek, de akadnak olyan kulturális intézmények, amelyek alkalmazottainak ennél is nagyobb arányban nő a fizetése.

A szakszervezeti vezető elégedett a munkaügyi minisztérium javaslataival. „Elméletben az új közalkalmazotti bértábla jól fest. Volna néhány apróbb kifogásunk, de ha ezek a fizetésemelések meg is valósulnak, akkor egészen civilizált lesz a bérszínvonal a kultúrában” – mondta Şofron.

A kiemelkedő, 140 százalékos béremelés egyébként a Román Nemzeti Könyvtár alkalmazottainak jár majd, akiknek – szakszervezeti vezetőjük, Elena Bucur szerint – a községi könyvtárosokénál is kisebb a fizetésük.

Az egyeztetések a bértörvényről jövő héten folytatódnak. Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter március végére ígéri a tervezet véglegesítését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?