550 km autópálya épülhetett volna az államadósságra fordított tavalyi pénzből

A lehető legmagasabb építési költségekkel számolva is 550 km autópályát építhettünk volna abból a pénzből, amit tavaly az államadósság finanszírozására fordítottunk.

285,8 milliárd lej (63,6 milliárd euró) volt december végén Romániának az Európai Unió módszertana szerint kiszámolt bruttó államadóssága. Ez azt jelenti, hogy az adósságállomány abszolút értékben 16 milliárd lejjel nőtt 12 hónap alatt, ugyanakkor a GDP-hez viszonyított aránya csökkent, annak köszönhetően, hogy a gazdaság a vártnál jobban teljesített, 4,8 százalékos növekedést produkált, a folyó költségvetési hiány pedig kisebb volt az előzetesen vártnál, a bruttó hazai terméknek mindössze 2,4 százaléka. 2015 végén az államadósság még a GDP kereken 40 százalékát tette ki, azonban 2016 december 31-én ez az arány 37,7 százalékra csökkent.  

Tavaly az állam 69 milliárd lejt költött a folyó költségvetési hiány finanszírozására és a korábban felvett kölcsönök törlesztésére. Ez utóbbi tétel 50,8 milliárdot tett ki. Mivel a költségvetés évről-évre deficites, vagyis Románia a bevételeinél többet költ, az államadósság folyamatosan nő. 2010 óta 126 milliárd lejjel nőtt az államadósság, s ezzel párhuzamosan az ennek a finanszírozására fordított összeg. 2010-ben a kölcsönök kamatai 7 milliárd lejt vittek el az államkasszából, tavaly azonban már 10 milliárdot.

A kormány tervei szerint idén a tavalyinál kevesebb pénz, 65 milliárd lej kell az államadósság finanszírozására. Ez szépen hangzik, a gond azonban az, hogy a Grindeanu-kabinet 2,96 százalékos költségvetési hiánnyal, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel és a költségvetési bevételek 14 százalékos növekedésével számol, mely célkitűzések elérése roppant nehéz, egyes szakértők szerint pedig egyenesen lehetetlen. Az év első két hónapjának pénzügyi eredményei nem adnak okot derűlátásra, az állam bevételei ugyanis, ahelyett, hogy nőttek volna, 0,9 százalékkal csökkentek.

A román kormánynál kevésbé optimista Európai Bizottság csupán 4,4 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált, arra számít, hogy a folyó költségvetési hiány idén 3,6 százalék, jövőre pedig 3,9 százalék lesz. Ha ez bekövetkezik, akkor Románia megszegi az Európai Unió Stabilitási és Növekedési paktuma keretében tett vállalását, mely szerint az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. A másik vállalást, mely szerint az államadósság legfeljebb a GDP 60 százaléka, egyelőre még évekig nem fenyegeti veszély.

Az Európai Bizottság becslései szerint az államadósság idén visszakúszik 40 százalékra, ami mlg mindig 20 százalékkal van a maximálisan megengedett szint alatt. Románia jelenleg az EU legkevésbé eladósodott országai közé tartoziuk, az államadósság mértéke csak Lettországban, Bulgáriában, Luxemburgban és Észtországban alacsonyabb.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?