Beindult a láncreakció: a Brico Depot is lemondott a Schweighoferről

A Hornbach, a francia Leroy Merlin után Európa egyik legnagyobb barkácsáruháza, a Brico Dépôt is felbontotta az együttműködését a Schweighoferrel. A Romániában is kiterjedt hálózattal működő Brico Dépôt csütörtökön jelentette be a döntést.

Azt követően, hogy végleg megvonták az osztrák Holzindustrie Schweighofertől a fenntartható erdőgazdálkodási tanúsítványt (FSC) , ez a harmadik üzletlánc, amely lemond a Schweighoferről.

A CEO Brico Dépôt Románia képviselője az Agerpresnek elmondta, olyan fából készült termékeket szeretnének árusítani üzleteikben, amelynek származása száz százalékosan ellenőrzött, hogy vásárlóik tudják, milyen termék mellett döntenek. Hozzátette, a barkácsáruház számára fontos, hogy a faanyag tisztaságát többek között FSC-tanúsítvány garantálja.

Mint arról már beszámoltunk,  a Forest Stewardship Council  (FSC) február közepén közölte,  úgy döntött, megvonja a fenntarthatósági tanúsítványt és elhatárolódik az Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozótól. Ugyanakkor arra bátorítják a fafeldolgozót, hogy küszöbölje ki a hibákat, és indítsa el a folyamatot a tanúsítvány visszaszerzéséhez.

A tanácshoz azt követően fordultak a zöldek, hogy romániai de-clic nevű fórum petíciót indított, amelyet negyedmillió romániai, németországi és ausztriai írt alá. A környezetvédők szerint a Schweighofer illegálisan kitermelt fát is átvesz romániai fafeldolgozóiban, sőt bónuszrendszerrel bátorítja a plusz famennyiséget szállító partnereit, ugyanakkor a rönkfamérésnél nem elfogadott módszereket használ.

Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap romániai igazgatója korábban a Maszolnak megerősítette, a Forest Stewardship Council lépése azt jelenti, hogy a fafeldolgozó a bizonylat hiányában már bajosan szállíthat fát a piacon. "A nyugati piac nagy részén ha bárki látja ezt a bizonylatot a termékeken, tudja, hogy abban a cégben meg lehet bízni, valóban tesz a fenntarthatóságért. Ezentúl viszont az osztrák fafeldolgozó nem használhatja ezt a logót, így a felhasználók fele is nagyon kemény jelzés, hogy gondolják meg, honnan vásárolnak" - mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?