A nőknek többet kell megtakarítaniuk életük folyamán, mint a férfiaknak

A nőknek többet kell megtakarítaniuk életük folyamán mint a férfiaknak, mert hosszabb a várható élettartamuk. A nők leginkább nemes fémekbe szeretnek befektetni - nyilatkozta szerdán Lucian Anghel, a bukaresti értéktőzsde elnöke, egy nőnap alkalmából szervezett konferencián. 

"A nők várható élettartama 4-6 évvel hosszabb, mint a férfiaké. Lehetséges, hogy még nőni fog, mert idővel nőtt az arány. Ez azt jelenti, hogy aktív életük során többet kell megtakarítaniuk. Ahhoz, hogy a nyugdíjas években is legyen elegendő pénzforrásunk, egyértelmű, hogy nem számíthatunk az állam által biztosított nyugdíjakra. Többet kell félretennünk. 65 éves kor után a nők 20-25 százalékkal többet élnek, mint a férfiak, így hosszabb időre kell összegyűjtött pénzük legyen. Itt jön be a pénzügyi ismeretek oktatása" - mondta Anghel. 

A szakember szerint egy tanulmány kimutatta, hogy tíz romániai nő közül hat egyáltalán nem tesz félre pénzt. A tanulmány értelmében a nők 43 százaléka tartja fontosnak a takarékoskodást, míg a férfiaknak csupán 36 százaléka mondta azt, hogy jó dolog pénzt félretenni. A nők 30 százaléka tart otthonában készpénzt, míg a férfiak között ez az arány 43 százaléka. A szakember elmondta, ez a legrosszabb befektetés. Míg a férfiak több pénzt tesznek félre (256 lej havonta), míg a nők csak 154 lejt takarítanak meg áltagosan. 

Lucian Anghel arra is rámutatott, hogy a nők a pénzügyi stabilitás és a vészhelyzetek miatt teszik félre a legtöbb pénzt. A nők 61 százaléka ugyanakkor lakásfelújításra és a család miatt is spórolna. A pénzügyi ismeretekre vonatkozóan elmondta, a nők 55 százaléka a családot és barátokat kérdezne meg a jövőbeni befektetéseit illetően egy szakember helyett, míg a férfiak közül 30 százalék fordulna ilyen kérdéssel családjához vagy barátaihoz. A nők többsége a nagyon biztos befektetésekre alapoz, így a kamatok összege is megközelíti a nullát" - nyilatkozta az értéktőzsde vezetője. 

Kapcsolódók

Kimaradt?