Újabb 15 kilométernyi autópályát nyitottak meg Temes megyében

A dél-erdélyi sztráda Lugos és Déva közötti szakaszán lehet közlekedni immár a Temes megyei Marzsináig.

Az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő társaság hétfő délutáni közleménye szerint kora esteb megnyitják a forgalom előtt a dél-erdélyi (A1-es) autópálya Lugos és Déva közötti szakaszának egy újabb részét a 27+620-as és 56+220-as kilométerszelvények között. Egy 15 kilométeres szakaszról van szó, így most már Nagylaktól, a magyar–román határtól egészen a Temes megyei Marzsináig lehet autópályán eljutni.

A közlemény szerint a vállalat szakemberei február 28 és március 2. között ellenőrizték az említett szakasz biztonságát, és miután alkalmasnak találták a közlekedésre, megniytják a gépjárműforgalom előtt. Az útszakasz csak félkész állapotban van, hivatalosan még nem adják át, csak használatba vehetik az autósok (egyebek mellett több kilométernyi vízelvezető árkot kell még építeni, útjelző táblákat kihelyezni).

A Lugos–Déva sztrádaszakaszt az olasz Salini Impregilo–Societa Edile Construzioni e Lavori konzorcium építi, a beruházás költsége áfa nélkül majdnem 562 731 millió lej, aminek 85 százalékát az Európai Unió Kohéziós Alapjától kapta az ország, a többi a román állam önrésze. A kivitelezés jelentős késében van, ilyen ütemben csak 2020 tavaszára tudják befejezni a teljes dél-erdélyi autópályát.

A sebtében, félkész állapotban átadott sztrádaszakaszok közül a legemlékezetesebb a Nagyszeben és Szászváros közötti, amelyet 2015 szeptemberében, tíz hónappal az elnökválasztási kampány hajrájában tartott avatása után vissza kellett bontani, majd újraépíteni.

A hétfői megnyitással javított egy keveset az ország a negatív statisztikán, amely szerint a rendszerváltás óta csak lakosonként három centiméternyi autópályát sikerült építenie.

Címlapi illusztrációnk forrása: nyugatijelen.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?