A kisebb bérek megduplázását ígéri a munkaügyi miniszter

A július elsejétől hatályba lépő új közalkalmazotti bértábla szerint megkétszereződnek a 4000 lej alatti fizetések, a 4000 lej felettiek pedig 45 százalékkal nőnek.

Erről Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter beszélt szombat este a România TV hírtelevízióban annak kapcsán, hogy hétfőn kezdődnek az egyeztetések a kormány képviselői és a szakszervezeti vezetők között az új törvényről.

A tárcavezető elmondta, nem tudja még, hogy mikor kerül a parlamentbe a bértábla tervezete, mert a tárgyalások a szakszervezetekkel elhúzódhatnak, de egy biztos: a kormányprogram szerint a törvénynek július elsejétől hatályba kell lépnie, és a Grindeanu-kabinet ehhez tartja magát.

Arra a kérdésére, hogy mekkora fizetésemelések várhatóak a törvény hatályba lépésével a közszférában, a miniszter elmondta: két küszöbértéktől függ a növelések aránya. E szerint a 4000 lej alatti bérek megduplázódnak, a 4000 és 7000 lej közöttiek 45 százalékkal nőnek. „A 7000 lej fölötti fizetéseket is megemeljük, de kisebb mértékben” – tette hozzá.

Lia Olguța Vasilescu megerősítette azt is, hogy július elsejétől 1000 lejre emelkedik a nyugdíjpont értéke. Mint ismert, korábban a miniszter arról is beszélt, hogy július elsejétől 1750 lejre nő a minimálbér.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?