Diósi László a költségvetésről: leállíthatja a kormány a beruházásokat az év vége felé

Kizárt, hogy az ireálisan magas gazdasági növekedésre alapozott költségvetési kiadásokat fedezni tudja a kormány úgy, hogy közben a GDP 3 százaléka alatt tartja az éves államháztartási hiányt – mondta portálunknak az OTP Románia vezérigazgatója, Diósi László.

A vállalkozóknak számolniuk kell azzal a lehetőséggel, hogy az év vége felé a kormány leállítja a beruházásokat, jelentette ki a Romániai Magyar Üzleti Egyesület napokban megtartott bukaresti konferenciáján Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója. Ennek bekövetkeztét az valószínűsíti, hogy a költségvetés irreálisan magas gazdasági növekedéssel, s ebből adódóan olyan bevételekkel számol, melyek nem realizálhatók. “Az év végén szükség lesz takarékossági intézkedésekre. Hogy ezek pontosan mik lesznek, jelenleg senki sem tudja. Ami biztos, az az, hogy a közalkalmazottak bérét, a nyugdíjakat és a szociális segélyeket ki kell fizetni, azt azonban megteheti a kormány, hogy a beruházási számlákat nem fizeti ki” – nyilatkozta a Maszolnak Diósi László.

Véleménye szerint szemmel látható egyensúlytalansági állapot van a 2017-es költségvetésben. A Grindeanu-kabinet 5,2 százalékos növekedéssel kalkulál, ami messze meghaladja a független elemzők prognózisait. Az Európai Unió 4,5-4,6 százalékos gazdasági növekedést tart valószínűnek, ami szintén kitűnő eredmény volna, a várható éves költségvetési hiányt pedig 3,4 százalékra becsüli. Ezzel szemben a kormány következetesen azt kommunikálja, hogy 3 százalék alatt fogja tartani a hiányt, a megcélzott érték 2,96 százalék.

Az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) prognózisa szerint a gazdasági növekedés motorja idén a fogyasztás, az ipar és az építőipar lesz, 6,2, illetve 6 százalékos többlettel a tavalyi évhez képest. A beruházások 7,2, az export 5,6, a mezőgazdaság pedig 1,9 százalékos plusszt kellene produkáljon ahhoz, hogy összejöjjön a kormányprogramban szereplő 5,2 százalékos gazdasági növekedés. A CNP jóslatait ajánlatos egészséges szkepticizmussal kezelni, a testület ugyanis tavaly is lőtt bakot, nem is egyet.

2016-ra 5,7 százalékos fejlődést jósolt az építőiparnak, ami egy szép álom maradt, az ágazat ugyanis 4,8 százalékos csökkenéssel zárta az évet. Az ipari termelés tekintetében is elég messze járt az igazságtól a testület, 4 százalékot prognosztizálva a valós, 1,7 százalékos növekedés helyett. A CNP hurráoptimista jóslatainak még a kormány egyes előrejelzései is ellentmondanak. A pénzügyminisztériumnak a költségvetéstervezet mellé benyújtott jelentése szerint idén az euróövezetbe irányuló kivitel 1,5 százalékkal lesz nagyobb a tavalyinál. Ennek fényében, s figyelembe véve, hogy a román export 70 százaléka az euróövezetbe irányul, teljes képtelenség a kivitel 5,6 százalékos növekedése.

Bár a költségvetés részben valószínűtlen adatokra támaszkodik, Diósi László hangsúlyozza, hogy nem kell súlyos problémáktól tartani. „A gazdaság helyzete stabil, és a 3,4 százalékos költségvetési hiány sem lenne tragédia” – mondja az OTP Románia első embere.    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?