FRISSÍTVE - Ez vár az autósokra a környezetvédelmi bélyegilleték helyett

FRISSÍTVE: Németországi mintára a kormány környezetvédelmi matrica-rendszert vezetne be a nagyvárosokban, ezzel helyettesítve a gépjárművek után eddig fizetett, február elsejével eltörölt környezetszennyezési díjat - közölte a Profit.ro portál pénteken.

Mint ismert, február elsejétől megszűnt a gépkocsi-tulajdonokra kirótt környezetvédelmi bélyegilleték. Ezt követően valósággal elárasztották az országot a használt autók, és a jelenséget a kormány egy új adónem bevezetésével kívánja korlátozni.

A Profit.ro portálnak a szaktárca illetékesei megerősítették, hogy egy, a nagyvárosokra érvényes matricarendszer bevezetésén dolgoznak: a járművekre - környezetszennyezési adataik alapján - különböző színű matricákat lehet majd váltani, a nagyvárosokat pedig zónákra osztják, és megszabják, hogy egy-egy adott zónába milyen színű matricával lehet majd behajtani. A lap szerint a német modellt követnék, ahol csak Euro-4-es vagy jobb környezetvédelmi besorolású járműveket engednek csak be a nagyvárosokba.

Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter a portálnak úgy nyilatkozott: londoni, milánói és budapesti példákat követve "fizetőssé" akarják tenni a járművek behajtását a belvárosba, de a kormány nem fog újabb általános, minden járműre kötelező környezetvédelmi illetéket bevezetni a megszüntetett illeték helyett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?