Kárfelmérés: újabb könnyítés a gépkocsi-tulajdonosoknak

Ha a kárbejelentéstől számított öt munkanapon belül a biztosító nem végezte el a kárfelmérést, a kötelező gépjármű-biztosítással (RCA) rendelkező károsultnak nem kell többé várakoznia, megjavíttathatja az autóját – közölte csütörtökön a Független Autószervizek Egyesülete.

A közlemény emlékeztet: jelenleg gyakran előfordul, hogy a biztosító késik a kárfelméréssel, a gépkocsi-tulajdonos pedig kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ez most megváltozott. A károsultnak nem kell megvárnia a biztosító kárfelmérését, elviheti az autóját a szervizbe. „Ebben az esetben azonban nem árt, ha egy szakértő rögzíti a kárt és felveszi a kárrendezéshez szükséges egyéb adatokat” - mutat rá a közlemény.

A károsult kárpótlásra jogosult abban az esetben is, ha megjavítatta gépkocsiját, mielőtt a biztosító elvégezte volna a kárfelmérést, hogyha az iratokból kitűnnek a baleset bekövetkeztének körülményei, a baleset okai és a kár értéke.

Korábban megírtuk: a biztosító most már akkor is köteles a kárfelvételre, ha nincs szerződéses viszonyban a szervizzel. Az autótulajdonos a Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) engedélyével rendelkező bármelyik szervizben megjavíttathatja járművét - szögezi le a közlemény.

További fontos változás, hogy azok az RCA-val rendelkező autósok, akik biztosításukat 2016. szeptember 19-e után kötötték, jogosultak a kárt szenvedett gépkocsival azonos, vagy alacsonyabb kategóriájú gépkocsit bérelni a javítás ideje alatt, a biztosító terhére.

Kapcsolódók

Kimaradt?