Tavaly 4,8 százalékkal nőtt a romániai gazdaság

Tavaly 4,8 százalékkal nőtt a román bruttó hazai termék (GDP) a 2015-ös évihez képest - közölte kedden gyorsjelentésében a országos statisztikai intézet.

A tavalyi negyedik negyedévben a gazdaság 4,7 százalékkal nőtt 2015 hasonló időszakához mérten, a tavalyi harmadik negyedévhez képest pedig 1,3 százalékos GDP-bővülést jegyeztek. A statisztikai intézet által közölt adat egyezik a kormány által prognosztizált növekedési ütemmel.

Az Európai Bizottság egy nappal korábban közölt téli előrejelzésében 4,9 százalékos román gazdasági növekedésre számított, a Világbank pedig legutóbbi jelentésében 4,7 százalékos GDP-bővülést valószínűsített 2016-ra.

A statisztikai intézet enyhe kiigazításokat hajtott végre, így például a tavalyi első negyedévi GDP-növekedés 1,3 százalékos volt a 2015. utolsó negyedévihez mérten a korábban közölt 1,5 százalék helyett. A tavalyi harmadik negyedévi bővülést is 0,5 százalékra mérsékelték a második negyedévihez képest a korábban közölt 0,6 százalékról.

Tavaly a román gazdaság az első negyedévben 4,3 százalékkal, a második negyedévben 6 százalékkal, a harmadik negyedévben szintén 4,3 százalékkal nőtt az előző évi hasonló időszakhoz mérten.

A növekedés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás

A statisztikai intézet szintén kedden közölte, hogy az építőipari termelés tavaly 4,8 százalékkal csökkent az előző évihez mérten. Decemberben az építőipari termelés csaknem 28 százalékkal esett vissza 2015 utolsó havához viszonyítva. Az első kilenc hónapban még 1,9 százalékos növekedést jegyeztek az építőipari termelésben.

A statisztikai intézet a múlt héten közölte, hogy tavaly 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés. A GDP mintegy egyötödét adó ipar tevékenysége az elmúlt években folyamatosan lassult, így elemzők szerint a román gazdasági növekedés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás volt, amelynek növekedését jelzi a kiskereskedelmi forgalom volumenének tavalyi 13,5 százalékos bővülése, valamint az export, amely 5,1 százalékkal gyorsult.

Kapcsolódók

Kimaradt?