Rendelettervezet: olcsóbbak lesznek a banki szolgáltatások

Olcsóbbá és átláthatóbbá tenné a hazai banki szolgáltatásokat egy közvitán lévő rendelettervezet, amelyet a 2014/92-es uniós irányelvet ülteti át a romániai jogrendbe. A jogszabályt hamarosan elfogadja a kormány – írja az economica.net.

A tervezet a bankok és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (APC) javaslatainak figyelembe vételével öltött végső formát. Egyik legfontosabb előírása, hogy az országos bruttó minimálbérrel rendelkező személyek ingyen nyithatnak és zárhatnak be alapszintű fizetési számlát, nem kell fizetniük számlakezelési díjat, és a számukra a készpénzfelvétel is ingyenes lesz. Emellett havonta tíz díjmentes tranzakciót (pénzátutalást, online vásárlást stb) hajthatnak végre a fizetési számlájukon.

A többi ügyfél számára a fizetési számlák megnyitása, bezárása, illetve a készpénzbefizetés szintén ingyenes lesz, ám a készpénzfelvétel és a különféle pénzügyi tranzakciók továbbra sem lesznek díjmentesek. A fogyasztóvédelmi hatóság kérése az volt, hogy a készpénzfelvétel díja ne haladja meg az összeg 0,3 százalékát.

Fontos, hogy a bruttó minimálbérnél kisebb jövedelemmel rendelkező személyek csak egyetlen fizetési számla esetében részesülhetnek a rendelet által biztosított ingyen szolgáltatásokban. Ha más banknál új fizetési számlát akarnak nyitni, ezt csak 6-12 hónappal a korábbi számla bezárása után tehetik meg. 

Kimaradt?