Csökkentette idei inflációs előrejelzését a Román Nemzeti Bank

A nemzeti bank  0,4 százalékponttal, 1,7 százalékra mérsékelte idei inflációs előrejelzését.

Mugur Isărescu, a bukaresti jegybank kormányzója csütörtökön ismertette az általa vezetett intézmény negyedéves inflációs jelentését, amelyben a tavalyi utolsó negyedévi fogyasztói árindex alakulását elemezték.

Isărescu közölte, a legutóbbi jelentésben megállapított 2,1 százalékról 1,7 százalékra mérsékelték az inflációs előrejelzést, ugyanakkor a jövő évit 3,4 százalékra emelték a korábban közölt 3,2 százalék helyett. Decemberben mínusz 0,5 százalék volt az éves inflációs ráta. A tavalyi év egészében a fogyasztói árak 1,55 százalékkal csökkentek 2015-höz képest.

Romániában 2015 májusa óta változatlanul 1,75 százalék az irányadó kamat, ami történelmi mélypontnak számít. Újságírói kérdésre válaszolva Isărescu elmondta, a jegybank az idénre 4 és 5 százalék közötti gazdasági növekedésre számít.

A parlament kedden fogadta el a kormány által beterjesztett idei állami költségvetést, amely 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Ezt a GDP-bővülést az elemzők többsége túl derűlátónak tartja.

Kapcsolódók

Kimaradt?