Gyűlnek az aláírások az Igazi Csíki Sör megmaradásáért

Szombat estig több mint 17 ezren csatlakoztak az Igazi Csíki Sör megmaradásáért indított petícióhoz. Az aláírók azt is támogatják, hogy a termék hungarikum legyen. „Kiállunk az Igazi Csíki Sör mellett” néven Facebook-csoport indult.

Mint ismert, a marosvásárhelyi táblabíróság pénteki ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását. Elrendelte, hogy a gyártó az ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül vonja vissza Igazi Csíki Sör néven árult termékét a piacról, és a visszavont terméket semmisítse meg. A gyártót a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy eltulajdonította a szellemi tulajdonát.

A petíció emlékeztet: ezt az ítéletet annak ellenére hozta meg a táblabíróság, hogy december 9-én az Európai Márkahivatal másodfokon is a csíkszentsimoni sörgyártónak ítélte a márkát.

„Amennyiben egyetértesz azzal, hogy igazságtalan és jogellenes döntés született a székely céggel szemben, kérünk hogy aláírásoddal támogasd ezt a petíciót, hogy mindenki lássa mennyien vagyunk az Igazi Csíki Sör mellett” – olvasható a felhívásban.

Salamon Zoltán, a hungarikum bizottság erdélyi tagja időközben kezdeményezte, hogy az Igazi Csíki Sört, Székelyföld termék-nagyköveteként, emeljék a hungarikumok közé". Közleményében így fogalmaz: az Igazi Csíki Sör "több, mint szomjúságot oltó nedű", a sörmárka "identitásunkat, szimbólumainkat felvállaló székelyföldi vállalkozást takar", és Székelyföld egyik jelképévé vált. A petíció aláírói ezt a kezdeményezést is támogatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?