Online egyszerűen: medvék és e-bookok

Sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat új részében arról ír, hogy az emberek nagyrésze manapság úgy szalad az agresszív reklámozási és eladási tehnikák elől, mintha egy medve kergetné őket. Az e-bookok vagy e-könyvek abban segítenek viszont, hogy ez ne történjen meg.

Az e-book (electronic book) magyar fordítása nem más, mint e-könyv, vagyis elektronikus könyv, amely a nyomtatott könyv digitális megfelelője. Ezeknek az e-könyveknek a megjelenését az internet hívta életre és amióta letölthetővé váltak, nagyon elterjedtek (gondoljunk csak az Amazon-ra és a Kindle-re).

A szórakoztatás mellett sok cég az e-könyveket online marketing eszközként is használja. Egy e-könyv nagyon hasznos tud lenni egy olyan vállalkozásnak, mely komplex szolgáltatásokat vagy termékeket kínál. Egy érdekes e-könyv könnyebben emészthetőbbé tud tenni komplex információkat. A hosszabb típusú tartalmakhoz tartozik és egy nagyszerű eszköz arra, hogy kreatívan be tudd bizonyítani a szakértelmed. Tetszetősebb, mint egy fehér lap, viszont komolyabb, mint egy infografika.

Miért jó ha van egy e-bookod?

  1. Az e-book leadeket (potenciális klienseket) generál – Mint marketing eszköz, az e-bookok egyediek, mert nem tűnnek marketing taktikának. Egy e-bookban nemcsak a tartalmat tudod szabályozni, hanem a hangvételt is, hogy ne tűnjön egy raklámozási trükknek, hanem inkább ösztönözze a potenciális klienseket arra, hogy nézzenek utána a termékeidnek vagy szolgáltatásaidnak. Az e-bookok mobil eszközökön is elérhetőek. Tudsz ajánlani recepteket, kuponokat vagy egyéb kedvezményes ajánlatokat, amit megkapnak, ha rákanttintanak egy linkre. Az a link pedig továbbviszi a potenciális klienseidet példaúl a honlapodra vagy Facebook oldaladra, ahol kapcsolatba tudnak lépni a brand-eddel. Az e-bookért cserébe elkérheted az e-mail címüket is, hogy majd utána tudjad tatani velük a kapcsolatot.
  2. Segít felépíteni a brand-ed – Egy e-book csak akkor lesz hasznos része az online marketing stratégiádnak, ha a klienseid összekapcsolják a brand-ed az e-bookoddal. Egy elektronikus könyv fel tudja lendíteni a brand-ed, mert nyújt egy bizonyos hitelességi és komolysági szintet s így ki tudsz tűnni a tömegből. Szakértőnek állít be. Ezen kívűl még tudatosító jellege is van.
  3. Értékes információkat nyújt a klienseidnek – Amikor elhtatározod, hogy írsz egy e-bookot, mindenképp olyan témáról írj, amihez jól értesz. Ne írj olyan témáról, amelyet nem ismersz elég jól. Ugyanakkor az e-bookod nem szabad a te termékeidről vagy szolgáltatásaidról szóljon. Fontos, hogy az e-book informálja és oktassa a célközönséged. Ez mutatja azt, hogy vetted a fáradtságot, hogy értük csinálj valamit, hogy elnyerd a bizalmukat. Jó tartalommal és design-al meg tudod ragadni az érdeklődésüket, hogy majd később is visszalátogassanak a honlapodra.

Mire kell odafigyelni?

  1. Gondold jól ki a promoválását – Mielőtt még megírnád, gondolkozz el azon, hogy hogyan fogod promoválni. Hova fogod feltenni? Hol tudod elérni a potenciális klienseket? Milyen eredményeket vársz el tőle? Stb. Ha nem tudod ezekre a kérdésekre a választ, az homályos eredményeket hozhat.
  2. Tisztázd le, hogy milyen a potenciális kliens - Sokan, mikor azzal a kérdéssel szembesülnek, hogy kik a potenciális ügyfelek, akkor egyből azt mondják, hogy, hát mindenki, de ez nem így van. Kiknek szólnak a termékeid? Milyen korosztálynak? Férfiaknak, nőknek vagy mindkettőnek? Milyen pénzügyi háttérrel rendelkezik az ideális kliens? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések segítenek tisztázni, hogy milyen az ideális kliens s így hatékonyabb lesz a végrehajtás.
  3. Legyen jó az együttműködés az író és a designer között – Ha kettejük között nem jó az együttműködés, az egy inkoherens végtermékhez vezethet.

Hogy néz ki egy szexi e-book?

  1. Remek tartalom – Az első és legfontosabb, hogy legyen nagyon jó a tartalom. Legyen átgondolt, magával ragadó és oktató. Ahhoz, hogy felkeltse a figyelmet, leadeket generáljon és hogy tovább vigye a potenciális ügyfeleket az értékesítési csatornán, az e-bookodnak tájékoztatónak és oktatónak kell lennie. Be tudsz tenni statisztikákat a területedről, különböző trend-eket és tudsz beszélni saját tapasztalatokról is vagy akár más kliensek tapasztalatairól.
  2. Design – Ahhoz, hogy az e-bookod sikeres legyen, elkerülhetetlen a jó design. Az angolban van egy mondás “Don’t judge a book by its cover”, ami magyarra szó szerint lefordítva azt jelentené, hogy “Ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján”, de legyünk őszínték, mindannyian ezt csináljuk, az ebookok terén legalábbis. Szóval megéri belefektetni egy jó design-ba. A következő dolgokra érdemes odafigyelni a design-nál:
  • Betűtípus – Lehet, hogy elsőre ez nem tűnik fontosnak, viszont a megfelelő betűtípus ki tudja emelni, vagy el tudja ásni az üzeneted. Vegyél egy kis időt s gondolkozz el azon, hogy milyen betűtípus akarsz használni, és majd használd azt a többi e-könyvednél is.
  • Színek – Mivel egy e-book a marketing anyagaid része, ezért fontos hogy ennek a színei össze legyenek egyeztetve az egyéb anyagaiddal.
  • Oldalak elrendezése – Ez is legalább annyira fontos, mint a többi tényező. Fontos, hogy az oldalak úgy legyenek elrendezve, hogy az olvasó számára könnyen emészthetőek legyenek. Használj fejléceket, bekezdéseket, vastagításokat, alpontokat, stb. Ezek segítségével könnyen meg tudod törni az intimidálóan hosszú részeket.
  1. Egyedi formátum – A legtöbb e-book PDF formátumban érhető el. Ezen kívűl még elterjedt az EPUB formátum is. Különböznek egymástól és mindkettőnek megvan az előnye s a hátránya. Viszont ezek közül egyik sem igazán egyedi. Van más opció? Van! Flipbooknak nevezik őket. A Flipbookokkal el tudjuk érni, hogy az e-bookunk tényleg úgy nézzen ki, mint egy könyv. Az olvasók tudnak lapozni, ki-be tudnak zoomolni a képeken, stb. Ami még nagyon jó a Flipbookokban, hogy sok ilyen szolgáltató ad információt arról, hogy kik olvassák, melyik oldalt olvassák és hogy kikkel osztják meg. Itt lehet megnézni egy pár példát.
  2. Képek és illusztrációk – A jó képek és illusztrációk minden jó e-könyv részei, mivel segítenek kiemelni a szövegben található üzenetet. Nem mellesleg az agy sokkal hamarabb dolgozza fel a képeket, mint a szöveget. Ezek a képek lehetnek grafikonok, screen shot-ok, illusztrációk, rövid infografikák, stb. A jó képek még azért is fontosak, mert nem mindenki fogja elejétől végéig elolvasni az e-bookod. Lesz, aki cask átfut rajta, s őket jobban megfogják a képek, mint a szövegek.
  3. Megfelelő hangvétel – A megfelelő hangvétel fontos, hogy bizalmat és hitelességet tudj kiépíteni a közönségeddel. Ez akkor azt jelenti, hogy nagyon komoly kell legyen? Igen is, meg nem is. Komoly kell legyen olyan szempontból, hogy informatív legyen, viszont fontos az is, hogy szórakoztató is legyen. Ne legyen nagyon hivatalos, de ne legyen teljesen informális sem.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?