Online egyszerűen: miért használjunk GIF-eket?

Sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat új részében azt a kérdést teszi fel, hogy miért érdemes GIF-eket használnunk?

A GIF vagy Graphics Interchange Format 1987-ben jelent meg (egy bizonyos Steve Wilhite vezette be) és nagyon gyorsan elterjedt. Mondhatnánk, hogy nem számít újdonságnak, viszont az a tény, hogy még annyi év után is nagy sikernek örvend, bizonyítja az online értékét. Szóval mindenképp egy nagyszerű online tartalom típus és egyre több nagy és kisebb márka is elkezdte használni őket, egyesek nagy sikerrel. Mi a titka a GIF sikerének? Miért kéne részét képezze az online marketing stratégiánknak?

Könnyen emészthető

A GIF-ek könnyen emészthetőek, így a brand-ek könnyedén ki tudják elégíteni a közönségük tartalom igényét. A Twitter szerint, 2015-ben több, mint 100 millió GIF-et osztottak meg a felhasználóik.

Tetszetősek és hatékonyak

 Azon kívül, hogy kellemes őket nézni, vizuális tartalom lévén, fokozzák a brand üzenetét.

Jobb, mint egy kép, olcsóbb, mint egy videó

 Ahogy a különböző brand-ek elkezdtek ráébredni, hogy a GIF-ek vonzóbbak, mint a képek, valamint olcsóbban és könnyebb el lehet őket elkészíteni, mint a videókat, ráharaptak.

Az internet nyelvét beszélik

A GIF-ek az internet kultúra részét képezik. Jelen voltak a kezdetektől és ma is relevánsak. Attól függetlenül, hogy hogyan változott az online tartalom és kommunikáció az évek során, a brandeket most is díjazzák, ha tudják tartani a lépést a korral.

Sok platformon lehet őket használni

A Facebookon, Twitteren és Tumblr-en a legnépszerűbbek. Ügyelni kell arra, hogy az emberek különbözőképpen viselkednek a különböző közösségi hálózatokon, ezért nem a legjobb ötlet mindegyik oldalra ugyanazt a tartalmat tenni.

Remek eszköz arra, hogy elmeséld a történeted

Ahogy már arról korábban is beszéltünk, a történet mesélés nagyon hatékony eszköz, mert segít kiépíteni egy kapcsolatot a közönségeddel. Egy GIF fontos része tud lenni a történetednek. Ott van pont a kép s a video között. A Disney például remekül használja a GIF-eket a Tumblr-en, nem is csoda, hogy az ő csatornájuk a legnépszerűbb.

Érdekesebbé teszik a promoválást

Az emberek egyre jobban unják a hagyományos reklámozási módszereket, ezért a különböző brandek különböző kreatív módszerekkel próbálkoznak, hogy felhívják magukra a figyelmet, s a GIF-ek erre nagyszerű lehetőséget kínálnak. Példál, amikor a Nintendo bejelentette a Vans-szel aláírt együttműködést:

Rengeteg van belőlük

Ha nem is tudsz GIF-et készíteni, annyi van belőlük, hogy biztos megtalálod azt, ami számodra megfelelő.

Ugyanúgy, mint minden más tartalom típus, a GIF is akkor működik igazán jól, ha részét képezi a stratégiádnak és nem csak a GIF-ektől várod el az eredményeket és ugyanúgy, mint a többi, vannak dolgok amikre oda kell figyelni, főleg ha még soha nem használtál GIF-eket:

  1. Ne használd túl. Egy GIF nagyon fel tudja dobni az oldalad, viszont ha túl sokat használsz, s főleg napi többször, unalmassá válik.
  2. Ha nem saját GIF-et használsz, próbáld megkeresni a forrását
  3. Használd őket megfelelőképpen. Az sokat nem ér, sőt, többet árt, ha csak úgy vakul elkezded használni a GIF-eket azért, hogy megpróbálj népszerű lenni. Használd őket a megfelelő kontextusban és ügyelj arra, hogy ne csak rajtuk keresztül beszélj.

Hogyan készítsünk GIF-eket?

A GIF-ek készítése elég egyszerű. Először kell egy sor kép, amit utána össze kell rakni egy darab animált képbe (mint egy videó). Na igen, de akkor tényleg hogyan is kell? El kell döntened, hogy milyen stílust akarsz, milyen hatást akarsz kiváltani. Ha például egy sor lépést akarsz bemutatni (pl, összeszerelni valamit), akkor a képeket kronologikusan kell rendszerezni. A következő lépés a program vagy software kiválasztása.

 A legkedveltebb program GIF-ek készítésére a *dobpergés*: Photoshop. Szeretnél egy egyszerű útmutatót? A creativetechs-nél készítettek egyet.

Elsőre lehet, hogy egy picit intimidálónak tűnik, viszont miután egyet elkészítettél, a többi már sokkal könnyebben fog menni. Ha a Photoshoppal mégsem vagy a legjobb barát, akkor próbáld ki ezeket a kiváló eszközöket, melyek végképp könnyebbé teszik a dolgod:

  1. ImgFlip – ingyenes, online
  2. GIF Maker – ingyenes, online
  3. Make a GIF – ingyenes, online

Ha inkább már létező GIF-eket szeretnél használni, akkor a Giphy-nél rengeteg közül válogathatsz.

Végül pedig lássunk egy pár példát, hogy különböző brandek, hogy használták a GIF-eket nagy sikerrel:

  1. Boden Bright
  2. Amazon
  3. ShoeMint

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?