Petícióban kérik repterük megmentését a marosvásárhelyiek

Több mint 1500 aláírást tartalmazó petíciót adott le pénteken a Maros Megyei Tanácsnak a  Mentsük meg a Transylvania Repülőteret csoport.

A Maros Megyei Tanács képviseletében délben Paul Cosma jegyző és Kozma Mónika, a megyeelnök tanácsadója fogadta a civilek képviselőjét, Ferencz Zsombort, aki a találkozón átnyújtotta a petíciót és összegezte a csoporttagoknak a marosvásárhelyi repülőtérrel kapcsolatos kérdéseit és javaslatait – számolt be az önkormányzat sajtóirodája.

A közösségi oldalon létrejött csoport tagjai elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány az elmúlt években jelentős összegekkel támogatta több erdélyi repülőtér infrastrukturális fejlesztését, a marosvásárhelyi repteret pedig hátrányos megkülönböztetésben részesítette. Azt kérik, hogy a kormány szüntesse meg az eddigi diszkriminatív magatartást és támogassa a marosvásárhelyi repülőteret.

A petíciót eddig mintegy 1500-an írták alá. A kezdeményezés támogatóinak többsége, 75 százaléka, marosvásárhelyi lakos, de az aláírók között vannak segesvári, szászrégeni, ludasi, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, stb. lakosok, illetve külföldön élők is támogatták, többek között Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában élő személyek. 

A Mentsük meg a Transylvania Repülőteret csoport képviselője, Ferencz Zsombor közölte, a petíciót elküldték az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak is, és várják a hatóság válaszát ebben a kérdésben.

A civilek kérték, hogy a Maros Megyei Tanács tájékoztassa őket a Transilvania Repülőtér rövid és hosszú távú fejlesztési stratégiájáról, illetve javaslatokat fogalmaztak meg a repülőtér brandjének erősítésére, továbbá arra, hogy  a megyei tanács, a repülőtér működtetőjeként vegye fel a kapcsolatot az európai légitársaságokkal a jövőbeni együttműködés érdekében.

A Maros Megyei Tanács képviselői válaszként ismertették a civilek képviselőjével a repülőtér megmentése érdekében tett eddigi lépéseket. Közölték, hogy a kifutópálya felújítását célzó beruházás műszaki és gazdasági mutatóit novemberben elfogadta a tanács, és folyamatban van a műszaki tervek elkészítése is.  Arról is tájékoztattuk a civileket, hogy a megyei tanács többször is kérte már az Országos Szállítási Mesterterv módosítását, hogy a marosvásárhelyi repülőtér már 2020 előtt is pályázhasson európai uniós pénzekre.

A Maros Megyei Tanács és a civil csoport képviselője megállapodtak abban, hogy a közös cél érdekében folytatják a párbeszédet és a jövőben is minden lehetséges törvényes eszközzel harcolni  fognak azért, hogy a Transilvania Repülőtér újra visszakerüljön a nemzetközi légi közlekedés térképére.

Kapcsolódók

Kimaradt?