Mégsem lesz adócsökkentés, de 1450 lejre nő jövőre a minimálbér

Elhalasztja a jövő évre tervezett adócsökkentéseket, de 1450 lejre emelné a minimálbért a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea.

Egy évvel elhalasztják az adótörvénykönyv által 2017 január elsejére előirányzott adócsökkentéseket: a jelenleg 20 százalékos áfa újabb egy százalékpontos csökkentését, továbbá az ipari létesítmények különadójának, illetve az üzemanyagra három éve kivetett pótlólagos jövedéki adónak az eltörlését.

Az adócsökkentések elhalasztását a vasárnapi választásokon győztes, kormányalakításra készülő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kérte Dacian Cioloș miniszterelnöktől - derült ki abból az interjúból, amelyet a Stiripesurse.ro portálnak adott a PSD elnöke.

Az egyeztetés tényét később a kormányszóvivő is megerősítette, hozzátéve, hogy a szakértői kormány meghozza a szükséges intézkedéseket a költségvetési egyensúlyt veszélyeztető adócsökkentések elhalasztására.

 Dragnea pártja választási programjára hivatkozva azzal indokolta kérését, hogy a PSD az áfát 2018 január elsejétől nem 19, hanem 18 százalékra akarja csökkenteni. Az üzemanyagra 2014 áprilisától kezdődően kivetett literenként 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adót azért nem akarja eltörölni a PSD, mert attól tart, hogy az nem vezetne a remélt árcsökkenéshez. Dragnea arra utalt, hogy az olajtársaságok "tennék zsebre" a különbséget. A pótlólagos jövedéki adóról 2013-ban, a korábbi, Victor Ponta vezette szociáldemokrata kormány döntött, arra hivatkozva, hogy a többletbevételből autópálya-építésre fordítható pénzalapot akar létrehozni.

Az ipari létesítményekre - póznákra, olajszondákra, antennákra, kéményekre, zagytározókra, és egyebekre - ugyancsak 2014-től kivetett, a sajtó által "oszlopadónak" nevezett másfél százalékos különadót majd akkor fogják eltörölni, "ha a nagy cégek megértik, hogy Romániában megtermelt profitjuk után Romániában adózzanak" - jelentette ki Dragnea.

Liviu Dragnea az interjúban arról is beszélt, hogy pártja a kormányra kerülése után a választási programjának megfelelően 1450 lejre emeli az országos bruttó minimálbért január elsejétől. Ennek összegéről hetek óta zajlanak az egyeztetések a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány képviselői között. A jelenlegi szakértői kormány csak 100 lejjel tervezte emelni a jelenlegi 1250 lejes minimálbért.

Liviu Iolu kormányszóvivő szerint a Ciolos-kormány mandátuma végéig tartja magát a felelős gazdálkodás elvéhez, ezért eleget tesz a PSD-elnök kérésének és elhalasztja a január elsején esedékes adócsökkentéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?