Egy rakás pénzt kap, aki elköltözik egy munkahely kedvéért

Életbe lépett szombaton a munkaerő földrajzi mobilitását ösztönző sürgősségi kormányrendelet, amely többek között azt is előírja, hogy 12 500 lejes egyszeri juttatásban részesülhet az a munkanélküli, aki egy állás kedvéért hajlandó jelenlegi lakóhelyétől legkevesebb 50 kilométerre költözni.

A jogszabály szerint a segélyben már nem részesülő munkanélküliek alkalmazásukkor 500 lejes munkába állási „stimulenst” kapnak, ha legalább három hónapra szóló szerződést írnak alá. Akik pedig a lakóhelyüktől 15 kilométernél távolabb kapnak állást, egy éven keresztül 50 bani/kilométer utazási támogatást vehetnek igénybe, de az ingázási költség összege nem lehet 55 lejnél több naponta.

A jelenlegi lakóhelyükről egy új állásért legalább 50 kilométerre költöző munkanélküliek 12 500 lejes egyszeri „beilleszkedési támogatást” kapnak. Ha a munkavállalót egy családtag is elkíséri, akkor a juttatás 15 500 lejre nő. Ha a család mindkét felnőtt tagja jogosult lenne a juttatásra, akkor egyikük megkapja a 12 500 lejt, a másik családtag pedig 3500 lejben részesül a szerződés aláírásakor.

A rendelet a munkaadóknak is több kedvezményt nyújt, amelyekről itt olvashat részleteket. A kormány a jogszabálytól azt is reméli, hogy ezzel megelőzhető az ország egyes fejletlenebb régióinak elnéptelenedése, ugyanis arra ösztönözheti a helyi befektetőket, hogy más régiókból is toborozzanak munkaerőt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?