Visszásságok a román munkaerőpiacon: kamionsofőr a legtöbb munkavállaló

Egy év alatt 8 százalékkal nőtt a segédmunkások száma, a szakképesített munkavállalóké ellenben csökkent. Erdélyben sokkal jobb a foglalkoztatottság, mint a Regátban.

A kamionsofőr a legnépesebb szakma Romániában, derül ki a belföldi vállalkozók érdekvédelmi szervezete, a Piarom megrendelésére készült munkaerőpiaci felmérésből. Ezt a foglalkozást 128 ezren űzik jelenleg. Alig valamivel kevesebben, 125 ezren dolgoznak elárusítóként, míg a kereskedelmi dolgozók száma 120 ezer. A negyedik legnépesebb foglalkozás a könnyűipari segédmunkás, 97 ezer, az ötödik pedig a biztonsági őr 93 ezer munkaszerződéssel. Valamivel többen, 103 ezren dolgoznak egészségügyi asszisztensként, ám ezek többsége közalkalmazott, a tanulmány megrendelőit pedig a versenyszféra alkalmazotti struktúrája érdekelte.

A felmérésből kiderül, hogy a legtöbb alkalmazottal, 1,18 millióval, a feldolgozó ipar rendelkezik. Ezután a kereskedelem következik, 785 ezer munkavállalóval, majd az oktatás (391 ezer), az építőipar (350 ezer) és a teherszállítás és raktározás (335 ezer). A munkaerő struktúrája kedvezőtlenül alakult az elmúlt évben, ugyanis a szakképzetlenek száma 8 százalékkal nőtt, ellenben a szakmunkásoké 0,8 százalékkal csökkent. Ez igazolni látszik a munkáltatók panaszait, hogy egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni.

Az adatok azt mutatják, hogy Bukarestben és az azt körülölelő Ilfov megyében lényegében teljes a foglalkoztatottság, 1,3 millió az alkalmazottak száma, ami az országban bejegyzett munkaszerződések 26,36 százalékának felel meg. 1,74 millió hivatalos munkavállalóval, ami az országos érték 35,33 százaléka, Erdély szintén viszonylag kedvező helyzetben van a foglalkoztatottság tekintetében. A teljes Regátban viszont, Bukarest és Ilfov kivételével, csak 1,89 millió munkavállaló van, ami az országos munkaszerződések 38,3 százalékát teszi ki, tehát a lakosság számához viszonyítva roppant kevés.

„Elfogadhatatlan, hogy Romániában 5 millió alkalmazott legyen, ugyanannyi, mint Magyarországon, amelynek feleakkora a lakossága. A mi célunk a munkahelyteremtés, ezen belül pedig a szakképesítést igénylő munkahelyek számának a növelése” – jelentette ki a felmérés eredményei kapcsán Cristian Pârvan, a Piarom elnöke.

Mihai Cioc bukaresti egyetemi tanár, a tanulmány koordinátora egy másik visszásságra hívta fel a figyelmet. „A legtöbb munkavállaló kamionsofőrként dolgozik, s ennek ellenére a teherfuvarozás és logisztika nem szerepel a kiemelt fontosságú ágazatok között Románia versenyképességi stratégiájában, ott van ellenben a textilipar, a bőripar és a bútoripar. Ez azt jelenti, hogy olyan ágazatokkal akarunk versenyképesek lenni, melyekben a bérek mindig az átlag alatt lesznek” – nyilatkozta Mihai Cioc, aki rámutatott arra is, hogy az ország versenyképessége nagyrészt az alacsony munkabérekből fakad, a minimálbér emelése tehát a versenyképesség rovására megy.

Kapcsolódók

Kimaradt?