Elkészült az egységes bértörvény legújabb tervezete

A közigazgatási alkalmazottak, a rendőrök, az ügyészek és a büntetés-végrehajtási intézetek hivatalnokainak nő 2022-ig a legnagyobb arányban a fizetése a közalkalmazotti bértábla legújabb tervezete szerint. Az átlagos fizetésemelkedés 37,3 százalékos lesz.

A jogszabályról hétfőn tárgyalt Dacian Cioloş miniszterelnök és Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter a munkavállalók, a munkaadók és a kormány háromoldalú egyeztető fórumán, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (CNT).

A munkaügyi minisztériumban kidolgozott tervezet szerint a közalkalmazottak fizetése 2022-ig több lépcsőben, összesen 37,3 százalékkal nő, ugyanakkor a legkisebb és a legnagyobb fizetés arányát 1/13-ra csökkentik. A magas rangú állami tisztségviselők bérét befagyasztják. A legkisebb fizetés 1625 lej lesz, a legnagyobb (az államfőé) 21 540 lej marad.

Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter kijelentette: ahhoz, hogy 2022-ig az összes bérezési méltánytalanságot meg lehessen szüntetni, a jelenlegi fizetési kerethez képest további 19,5 milliárd lejre van szükség. A béralapnak 2022-re el kell érnie a 80 milliárd lejt, ha a törvényt alkalmazzák.

Az economica.net portál által ismertetett tervezett szerint a legnagyobb arányban a közigazgatási alkalmazottak alapfizetése nő (közel 65 százalékkal) az idei májusi bérszintjükhöz képest. Ez átlagosan bruttó 850 lejes béremelést jelent.

A hadsereg és a rendőrség alkalmazottainak, illetve a büntetés-végrehajtási intézetek különleges jogállású hivatalnokainak alapbére 58,4 százalékkal emelkedik. Ez átlagosan bruttó 900 lejes fizetésemelést jelent majd az idei májusi bérszintjükhöz képest.

Nem panaszkodhatnak a szociális ellátásban dolgozó közalkalmazottak sem, akiknek a fizetése 57,2 százalékkal nő az idei év májusához képest. A pedagógusok bére 36,6 százalékkal emelkedik. E szerint jövőre a bruttó átlagbér 3600 lej lesz a közoktatásban. A felsőoktatásban 17,4, a kutatás területén 18,3 százalékos fizetésemelést irányoz elő a tervezet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?