Csökkent az építőipar termelése az Európai Unióban

Az Európai Unió egészében és az euróövezetben is csökkent az építőipar termelése szeptemberben - közölte csütörtökön az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának szezonálisan kiigazított, nem végleges adatai szerint az EU28 tagállamában szeptemberben 0,3 százalékkal, az eurózónában pedig ennél is nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye az előző hónaphoz képest.

Tavaly szeptemberhez képest az euróövezetben 1,8 százalékkal emelkedett, míg az EU egészében 0,2 százalékkal csökkent az építőipar termelése. Havi összevetésben szeptemberben a legnagyobb mértékben, 3,9 százalékkal Olaszországban hanyatlott az építőipari termelés, majd Szlovákia (-3,1 százalék) és Portugália (-2,2 százalék) következik.

A legnagyobb növekedést Szlovéniában (4 százalék), Lengyelországban (3,3 százalék) és Svédországban (3,1 százalék) regisztrálták. Magyarországon havi szinten 1,7 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Tavaly szeptemberhez viszonyítva a legnagyobb mértékben, 17,9 százalékkal Szlovákiában esett vissza az építőipar termelése. Lengyelországból 16,1 százalékos, Magyarországról 13,2 százalékos  csökkenést jelentettek. Ugyanakkor Hollandiában 7,8 százalékkal, Svédországban 6,1 százalékkal, Spanyolországban pedig 3,9  százalékkal nőtt a termelés.12 országból nem érkezett adat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?