Obama Jack Lew-t jelölte pénzügyminiszteréül

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a Fehér Ház kabinetfőnökét, Jack Lew-t jelölte pénzügyminiszteréül, aki Timothy Geithnert váltja a tárca élén. A kinevezést a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Jack Lew Bill Clinton és Barack Obama elnöksége idején is betöltötte a Fehér Ház költségvetési igazgatói posztját. Dolgozott a New York-i Egyetem üzemeltetési igazgatójaként, a Citigroupnál, a külügyminisztériumban és nyolc éven át volt Thomas "Tip" O'Neill demokrata képviselőházi elnök tanácsadója.obama-jack-lew-465

Elemzők rámutattak, hogy Lew a legtöbb elődjével ellentétben inkább a büdzsé, mintsem a pénzpiacok szakértője, de kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik az üzleti életben.

Az elnök leendő miniszterétől egyebek között annak elérését várja el, hogy az Egyesült Államoknak 2009 után először ismét legyen éves költségvetése. A belpolitikai csatározások miatt az amerikai büdzsét az elmúlt években rendre néhány hónapra szóló szakaszokban foltozgatták. A republikánusok körében ugyanakkor Lew népszerűtlen, mert állítólag képtelen a kompromisszumra.    

Az új pénzügyminiszter első feladata az lesz, hogy a kongresszusi republikánusokkal megegyezésre jusson a csaknem 16,4 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről. A pénzügyi tárca már most is rendkívüli eljárásokat alkalmaz a kormányzati kiadások fedezésére, ám megállapodás híján ezek lehetőségei február közepe és március eleje között kimerülnek.

Ugyancsak a pénzügyi tárca hatáskörébe tartozik az Irán elleni további gazdasági szankciók kidolgozása.

Kimaradt?