Visszakaphatják ingatlanadójuk egy részét a sepsiszentgyörgyi cégek

Sepsiszentgyörgyön megéri helyben bejegyzett, ingatlannal rendelkező, kis- és közepes vállalkozásnak lenni. Sikeresnek bizonyult ugyanis a városi önkormányzat negyedik éve működő programja, amely lehetőséget biztosít a helyben bejegyzett cégeknek, hogy visszapályázzák a 2013-ban 50 százalékkal megemelt ingatlan és területadó egy részét.

Idén az október 21-i határidőig 96 Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis- és középvállalkozás mintegy 774.000 lejnyi adót igényelt vissza az önkormányzat által finanszírozott és a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara által lebonyolított csekély összegű (de minimis) program keretében. Tavaly 84 cég mintegy 507 ezer lejt igényelt vissza, 2014-ben ugyanannyi cég kapott 556 ezer lejt, míg a program első évében, 2013-ban 85 cégnek összesen 665 ezer adót fordított vissza az önkormányzat.

Miklós Zoltán, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat RMDSZ frakciójának vezetője a Maszol érdeklődésére elmondta: a pályázati program révén  a helyi vállalkozókat kívánják előnyösebb helyzetbe hozni, hiszen a máshol bejegyzett, multinacionális cégek 2013 óta emelt adót fizetnek, de nem pályázhatnak. Hozzátette: a város költségvetésének megszavazásakor minden évben félmillió lejt különítenek el erre a célra, de nem szabnak korlátot, a beérkező igények alapján kiegészítik a keretet.

Számítások szerint a háromszéki megyeszékhelyen mintegy 400 vállalkozás élhetne a lehetőséggel, de kevesebben nyújtják be igénylésüket a programot lebonyolító kereskedelmi kamarához. Magyarázatok szerint vannak olyan cégtulajdonosok, akik tudatosan nem kérik vissza adótöbbletüket, ezzel támogatják a várost.

A cégvezetők több tételekre költhetik az önkormányzati támogatást, többek között épületeik felújítására, zöldövezetek kialakítására, munkaeszközök vásárlására, kiállításokon való részvételre vagy kamat- és lízingtámogatásra fordíthatják visszatérített adókülönbözetüket. Miklós Zoltán szerint sikeresnek ítélik a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek effajta támogatását, ezért jövő évben is lesz folytatása.

Címlapi illusztrációnk forrása: Vargyasi Levente

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?