Gyorsan szaporodnak az okosházak Romániában

2014 végén még csak 5600 okosház volt az országban, az évtized végére azonban a számuk megközelíti majd a 60 ezret.

Világszerte rohamos gyorsasággal nő az okosházak piaca, mely tendencia idehaza is érezteti hatását. Szakemberek becslései szerint Romániában 2015 végén körülbelül 7700 ingatlan minősült okosháznak, melyek felszerelésére tavaly 11 millió eurót költöttek a tulajdonosok. Ez jelentéktelen összegnek tűnik, figyelembe véve, hogy az európai smart home piac forgalma tavaly meghaladta a 2 milliárd dollárt, azonban a fejlődés számottevő, 2014-ben ugyanis még csak 7 millió dollár volt a hazai forgalom értéke, az idei pedig az előrejelzések szerint eléri majd a 16 milliót, ami 45 százalékos növekedést jelentene.

Okosházon olyan lakást értünk, mely okostelefonon keresztül irányítható elektromos- és elektronikai berendezésekkel van felszerelve. Egy intelligens otthon tulajdonosa ugyanakkor nem csupán irányítani tudja távolból az otthonát, hanem folyamatosan figyelemmel követheti egy telefonos alkalmazáson keresztül a lakás állapotát. Az ilyen távirányítású lakások felszerelése, a felszereltség fokának függvényében általában az ingatlan értékének 1-5 százalékába kerül, mondják a szakértők, azonban vannak ennél lényegesen kevesebbe kerülő megoldások is.

Egy lakás már okosháznak minősül, ha van benne füstérzékelő, amely 39 euróért megvásárolható, mozgásérzékelő (39 euró), wi-fi kamera (69 euró), nyílászáró szenzor (29 euró), csőtörés szenzor (39 euró) és távirányítható konnektor (39 euró). Ennek az alapfelszerelésnek az ára 254 euró, vagyis mintegy 1150 lej. Természetesen annak, aki okostelefonon keresztül irányítható termosztátot, -ablakredőnyt, -világítótesteket, -kávéfőzőt vagy -mikrohullámú sütőt is szeretne, annak jóval mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A smart home berendezéseket forgalmazó Atu Tech cég munkatársainak elmondása szerint egy átlagos rendelés értéke 1500 euró körül mozog.

Európában a németek költenek legtöbbet okosházakra, idén, becslések szerint 925 millió dollárt. A második helyen a britek állnak, akik 477 millió dollárt áldoznak smarh home koncepciójú lakásokra, míg a franciák 389 milliót. Ausztriában, melynek lakossága valamivel kevesebb, mint fele a romániainak, az okosházak piacán idén 55 millió dolláros forgalomra számítanak. A Statista piackutató cég becslései ugyanakkor látványos fejlődést jósolnak a hazai piacon. Az előrejelzés szerint 2020-ban már 62 millió dollárt fogunk költeni okosházakra, melyek száma idén eléri a 12 ezret, négy év múlva pedig az 59 ezret. 

A Gfk piackutató cég Connected Consumer Index nevű nemzetközi felmérése azt mutatja, hogy az intelligens otthonok aránya az összes ingatlanon belül Hong Kongban a legmagasabb, majd az USA, az Egyesült Arab Emirátusok, Norvégia és Németország következnek. A rangsorban Románia az 50. helyen áll.   

Kimaradt?