Mégsem épül autópálya Marosvásárhely és Brassó között

Csak nagy kerülővel lehet majd eljutni autópályán Székelyföldre Nagyvárad és Kolozsvár irányából. Az észak-erdélyi sztráda Brassó és Marosvásárhely közötti szakasza már nem épül meg.

Nem épül meg az észak-erdélyi autópálya Fogaras és Marosvásárhely közötti szakasza – erősítette meg az országos útkezelő társaság. Brassóból az autósok csak Nagyszeben és Szászsebes érintésével jutnak majd el Kolozsvárra.

A szállításügyi minisztérium honlapján közzétett interaktív térkép szerint Marosvásárhelynél véget ér a Brassó és Bors közötti észak-erdélyi (A3-as) autópálya. Az eredeti nyomvonal szerint a sztráda Marosvásárhelyről Segesvár és Fogaras érintésével tartott volna Brassó irányába. A kormány által jóváhagyott infrastruktúra-fejlesztési tervben (Master Plan) azonban ennek a szakasznak a megépítése már nem szerepel.

Így az az autós, aki majd Tordáról Brassóba szeretne sztrádán eljutni, csak Szászszebes és Nagyszeben mellett elhaladva (a dél-erdélyi, A1-es autópályán) teheti ezt meg. Ehhez azonban meg kell még épülnie a Tordát Szászsebessel összekötő A10-es, illetve a Nagyszebent Brassóval összekötő A13-as autópályának is. Az előbbi 70 km hosszú, 70 százaléka készült el, átadása jövőre várható. Az utóbbi 105 km hosszú, és még egyetlen kapavágást sem végeztek el rajta.

A hazai sztráda-építésekért korábban az autópályák és országutak társasága felelt (CNADNR). Ezt a feladatot a kormány egy határozattal a nemrégiben a CNADNR-ból kivált országos útkezelő társaságra (CNAIR) bízta. Az észak-erdélyi autópálya nyomvonalának megváltozását az economica.net portál kérdésére CNAIR is megerősítette.

A társaság érvelése szerint az autópálya-tervek fenntarthatóságát elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a Marosvásárhely-Brassó szakasz megépítése nem időszerű. „A Szászsebes és Torda közötti szakasz nagyobb pontszámot kapott” – olvasható a CNAIR válaszában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?