Leghamarabb egy év múlva adják át a Gyalu és Magyarnádas közötti sztrádaszakaszt

Leghamarabb csak egy év múlva lehet közlekedni az Erdélyt átszelő autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti szakaszán, ugyanis az Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR) csak a napokban írta ki a versenytárgyalást a Szamos feletti viadukt megépítésére – írja a HotNews.

Az A3-as sztráda 8,7 kilométeres Kolozs megyei szakaszának építési munkálatai nemsokára befejeződnek, Magyarnádasnál rövid időn belül az a csomópont is megépül, ahol majd a Kolozsvárt elkerülő forgalom felhajthat a sztrádára. Az útszakaszt mégsem lehet átadni, ugyanis a Szamos feletti, az amerikai Bechtel által elkezdett híd megépítését még nem tudták befejezni. A sztrádának ezt a szakaszát építő vállallatok egyike sem vállallkozott a viadukt kivitelezésére.  

A híd megépítésére a CNADNR ismét kiírta a versenytárgyalást, tíz hónapban szabva meg a kivitelezési határidőt. Ez azt jelenti, hogy az autósforgalom leghamarabb egy év múlva haladhat az új sztrádaszakaszon.

Cătălin Homor, a CNADNR elnöke korábban azt nyilatkozta: a társaságnak nincs tapasztalata hidak építésében, és „nem akartak kísérletezni” a 48,6 millió lejes munkálattal. A viadukt első oszlopait egyébként még az amerikai Bechtel cég rakta le, amikor nekilátott az észak-erdély autópálya megépítésének.

A Gyalu-Magyarnádas sztrádaszakasz Kolozsvár nyugati körgyűrűjeként funkcionálna: a DN1-es jelzésű utat kötné össze a Szatmár és Zilah felé vezető DN1F jelzésű úttal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?