Hétfőtől kapják meg a bankok az Első Ház program garanciakeretét

Hétfőtől kezdik el szétosztani a kereskedelmi bankok között azt az 500 millió lejes összeget, amellyel megnövelte a kormány az Első Ház program garanciakeretét - adja hírül közleményében a Pénzügyminisztérium. 

Eszerint a következő pénzintézetek részesülnek a keretből: Banca Românească, Transilvania Bank, Bancpost, Leumi Bank, Román Kereskedelmi Bank (BCR), Román Fejlesztési Bank (BRD), CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank és az UniCredit. A programban eddig részt vevő Alpha Bank és az Intesa Sanpaolo Bank ezúttal nem került fel a szaktárca listájára. 

A kormány szeptember 28-ai ülésén fogadta el az Első Ház program garanciakeretének 500 millió lejjel való növeléséről szóló határozatot.  Májusban ugyanennyivel bővítették a program költségvetését, amely így idén elérte a 2,69 milliárd lejt. 

A kedvezményes lakásvásárlást lehetővé tevő Első Ház program 2009-es elindítása óta 197.608 hitelszerződést kötöttek, amelyek összértéke 16,88 milliárd lejre rúg. A rosszul teljesítő hitelek aránya jelenleg 0,3%-os – írja az Agerpres.

Kapcsolódók

Kimaradt?