Magyar is van a legnagyobb romániai vállalkozások között

Két magyar vonatkozású vállalkozás is szerepel az első 50 legnagyobb cég, vállalat között - tájékoztat a Ziarul Financiar.

Első 300 romániai vállalat tavaly 440 milliárd lejes forgalmat bonyolított, ez 4 százalékkal több mint 2014-ben - tájékoztat a Ziarul Financiar. A 440 milliárd lejes forgalom a helyi vállalkozások összforgalmának (1.222 milliárd lej) negyede. 

A legnagyobb vállalkozás tavaly is a Dacia autógyár volt, amely 13.884 alkalmazottal dolgozik, és amely tavaly 19.165 millird lejes forgalmat bonyolított -  többet mint 2014-ben. 2015-ben 448 millió lejes nettó nyereséget termelt a vállalkozás. 

A sorban a második helyet az OMW Petrom foglalja el, majd ezt a Rompetrol és a Kaufland követi. A British American Tobacco szintén a legnagyobbak között van, hiába drágul folyamatosan a dohányárú idehaza. 

A legnagyobb erdélyi székhelyű vállalatok a következők: a Maros megyei E.ON, a Szeben megyei Romgaz, a Brassó megyei autóalkatrészeket gyártó Autoliv, a Temes megyei Continental Automotive (többek között gumibelsőket gyárt), a Kolozs megyei Transilvania Bank, a Temes megyei Profi, az Arad megyei autóalkatrészeket gyártó Takata.

Ami a magyar vonatkozású vállalkozásokat illeti, az első 30 legnagyobb vállalkozás között a nagyváradi Teszári Zoltán cége, az RCS&RDS szerepel, illetve a kolozsvári MOL. 

A 201 alkalmazottat foglalkoztató kolozsvári MOL tavaly 4.422 millió lejes forgalommal számolt és 72 millió lejes nettó profitot hoztak össze. Az RCS&RDS 2.698 millió lejes forgalmat termelt tavaly, a Ziarul Financiar adatai szerint viszont 22 millió lejes veszteséggel zárta a 2015-ös évet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?