Megemelte a kormány az Első Ház program garanciakeretét

Újabb 500 millió lejjel emelte meg szerdán a kormány az Első Ház nevű lakásvásárlási program garanciakeretét, amely a májusban végrehajtott első emeléssel együtt így idén eléri a 2,69 milliárd lejt.

Mint ismeretes, a kormány 2009 óta a hitelfedezet felének átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását, akár újonnan épült, akár régebbi lakás beszerzéséről van szó. Az első lakásukat vásárlók 5 százalékos előleg befizetésével vehetnek fel maximum 30 éves futamidejű kedvezményes jelzáloghitelt a programban résztvevő bankoktól a háromhavi ROBOR (lej) kamatlábat legfeljebb 2,5 százalékkal meghaladó kamattal. Az állami hitelgaranciával vásárolt lakást öt évig nem lehet elidegeníteni.

Idén már az első négy hónapban felhasználták az eredetileg erre szánt garanciakeretet és a megnövekedett kereslet hatására a kormány immár másodszor szánta rá magát a garanciakeret emelésére.

Az állami hitelgarancia iránti kereslet robbanásszerű növekedése annak tulajdonítható, hogy tavasszal életbe lépett a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvény. A bankok megnövekedett kockázataikra hivatkozva hirtelen 35-40 százalékra emelték az ingatlanvásárláskor megkövetelt önrészt: ezért a lakásvásárlók számára az Első otthon program maradt az egyedüli lehetőség, hogy kisebb önrésszel vegyenek fel jelzáloghitelt.

A bankok által hevesen bírált ingatlanátadási törvény lehetővé teszi, hogy egy hiteles önként átadja a banknak az ingatlanfedezetet, és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától, akkor is, ha a korábban túlértékelt ingatlan ma már nem fedezi a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit. A törvény hatálya alól viszont kivonták az Első otthon programban felvett hiteleket.

A kormány által szerdán hozott intézkedés egyik újdonsága, hogy azok előtt is újból megnyitja a garancia-programot, akik az Első otthon program segítségével jutottak lakáshoz és most azt nagyobb vagy értékesebb ingatlanra szeretnék cserélni.

Kapcsolódók

Kimaradt?