Tízéves az ország legaktívabb Vállalkozói Inkubátorháza

Tizedik évfordulóját ünnepelte a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház, egyike az ország nagyon kevés, sikeresen működő hasonló vállalkozásfejlesztő intézményeknek.

Szerdán zsúfolásig megtelt a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház tágas előcsarnoka, ahová meghívták, és emléklappal díjazták a jelenleg ott tevékenykedő mintegy 50 cég, intézmény, gazdasági szervezet és klaszter képviselőit, volt „bentlakókat”, mindazokat, akik hozzájárultak az intézmény létesítéséhez és működéséhez, de jelen voltak az ország többi inkubátorházának vezetői és a gazdasági minisztérium képviselői is.

Vajda Lajos, a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház ügyvezetője felidézte, hogy 2006-ban egy országos gazdaságfejlesztési program keretében több városban hoztak létre Vállalkozói Inkubátorházakat, ezek közül viszont a sepsiszentgyörgyi maradt aktív és élettel tele, köszönhetően annak, hogy folyamatosan keresték a megújulás lehetőségét. 

Tíz évvel ezelőtt a Kis- és Középvállalkozások Ügynöksége, az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (PNUD), a Kovásza megyei és a városi önkormányzat, valamint az Asimcov vállalkozói szövetség együttműködése révén jött létre a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház, amelyet egy lerobban lakónegyedi kazánházból alakítottak ki. A Vállalkozói Inkubátorházak elsődleges szerepe a kezdő vállalkozások betelepítése és támogatása, így az állami finanszírozással 2007-ben 20 induló cég telepedett be, kapott bértámogatást és más jellegű segítséget a működéséhez, majd 2010-ben a második inkubálási ciklus keretében újabb 24 cég kapott lehetőséget a betelepedésre és fejlődésre. 

Vajda Lajos szerint az inkubátorház valójában csak egy ingatlan, de ahhoz, hogy hosszú távon fenn lehessen tartani, szükség volt arra, hogy közösséget alakítsanak ki tenni akaró emberekből. Emellett mindig keresték a megújulás lehetőségét, így a cégekre építve első lépéskét szakmai szervezeteket alakítottak, majd ezekre alapozva az elmúlt években nyolc klasztert hoztak létre és telepítettek az ingatlanba.

Legutóbb éppen egy éve újítottak ismét és nyugaton jól működő modell alapján a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházban is létrehoztak egy úgynevezett coworking irodát, amellyel olyan fiatal vállalkozókat, szakembereket céloztak meg, akik számára ingerszegény az otthoni munkavégzés, de nyitottak az újszerűre, és fejlődni, megismerni, együtt dolgozni akarnak.

A közösségi munkavégzés helye

 Az InnoHub közösségi térbe naponta tíz fiatal szakember dolgozik együtt Sepsiszentgyörgyről a nagyvilágnak, de az elmúlt egy év alatt 14 országból 500 szakember, diák és mentor fordult meg az intézményben – számolt be Mátyus Enikő. Az InnoHub coworking iroda vezetője szerint céljuk, hogy utat mutassanak a háromszéki fiataloknak és bebizonyítsák, hogy Sepsiszentgyörgyön is van lehetőségük a boldogulásra.

Böjte Orsolya, első éves egyetemistaként, egy éve kezdett tevékenykedni a sepsiszentgyörgyi InnoHub-ban, és több ágazatban is kipróbálta magát. Tapasztalatai szerint jelenleg nincs kapcsolat a gazdasági élet szereplői és a fiatalok között, holott nagy szükség lenne arra, hogy pályaválasztás előtt ráirányítsák a figyelmet arra, hogy milyen lehetőségek vannak a boldogulásra, Háromszéken.  „Nem szabad elfogadnunk azt a sztereotípiát, hogy a háromszéki fiataloknak külföldre kell menniük tanulni és dolgozni, vagy itthon meg kell elégedniük egy alacsonyabb szinttel”, mutatott rá Böjte Orsolya. 

Mátyus Enikó, az InnoHub vezetője bejelentette, hogy mentor-programot dolgoznak ki, amelynek lényeg, hogy sikeres háromszéki vállalkozók támogassák a kezdő, fiatal vállalkozókat, de hamarosan ösztöndíj, szakmai gyakorlat és gyakornok programot is hirdetnek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?