Ismét exportálhat élősertést az unióba Románia

Tizenhárom év után Románia ismét exportálhat élősertést az Európai Unióba ez év októberétől – döntött az Európai Bizottság állategészségügyi bizottsága. Ezt Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter jelentette be csütörtökön. A sertéshús és sertéshúskészítmények exportját 2003-ban tiltotta be az EU a Romániában dúló sertéspestis miatt.

A tilalom feloldása azt jelenti, hogy élő sertést valamint sertéshúst lehet szállítani ismét az uniós országokba, a hazai cégek ugyanakkor az unión kívüli más piacokra is beléphetnek – közölte a tárcavezető.

A sertéstenyésztők már többször is kérték az élősertés-export tilalmának feloldását, Romániában ugyanis már több mint nyolc éve nem jeleztek sertéspestis-esetet. A romén vállalkozások helyzetét az is súlyosbította, hogy Oroszország betiltotta az európai sertéshús importot, ami csak az elmúlt évben 40 millió eurós veszteséget okozott – írja az Agerpres hírügynökség.

Az EB 2007-ben az exporttilalom meghosszabbítása mellett döntött, azzal érvelve, hogy még nem bizonyított a sertéspestis eltűnése. 2009-ben azonban engedélyezték a húsfeldolgozóknak azon termékek exportját, amelyek az európai, hivatalosan is sertéspestis-mentes országokból származnak.

Romániában legutoljára 2007-ben jeleztek pestises esetet, amikor a Temes megyei Smithfield farmjain 50 ezer sertést öltek le.

A statisztikai hivatal adatai szerint ez év május végén az országban megközelítőleg 4,66 sertést neveltek, ami 1,8 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év hasonló időszakéhoz képest. Országszerte évente 11 millió sertést dolgoznak fel, ennek felét importból fedezik.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?