Pontáék pálfordulása: már prioritás a palagáz-kitermelés

Száznyolcvan fokot változott egy év alatt a Szociáldemokrata Párt (PSD) álláspontja a palagáz-kitermeléssel kapcsolatban. Tavaly ilyenkor ellenzékből Victor Pontáék még határozottan ellenezték ennek az energiaforrásnak a kiaknázását, hatalomra jutva azonban már prioritásként kezelik a kormányprogramjukban.

Múlt év márciusában a PSD is csatlakozott a palagáz-kitermelés elleni Vaslui és Konstanca megyei tüntetésekhez. A tiltakozást az váltotta ki, hogy az Ungureanu-kormány koncesszióba adta a kitermelési jogot az amerikai Chevron energiaóriásnak ebben a két megyében. Victor Ponta pártelnök akkor moratóriumot javasolt ezen a téren, amíg uniós szinten nem tisztázódnak a palagáz-kitermelés környezeti hatásai.palagaz

Egy hónappal később azonban a politikus már megelőlegezte: pártja a decemberi választások után felül fogja vizsgálni álláspontját ezzel kapcsolatban. Már akkor jelezte: szerinte Románia számára „bármilyen alternatív energiaforrás" kiaknázása kívánatos lenne.

Kormányra jutva a Victor Ponta a palagáz-kitermelést már a programjába is beemelte. Legutóbb, hétvégén Titus Corlățean külügyminiszter arról beszélt: a palagáz-kitermelés beindítása fejlődést hozhat az ország számára, ha az eljárást környezetkímélő módszerekkel végzik.

Kimaradt?